måndag 17 juni 2019

Skotsk whisky systembolaget

Skotsk whisky systembolaget

Det är en annan produkt och utan den skulle skotsk whisky inte blivit den exportframgång den är i dag. Inget barskåp är komplett utan en bra skotsk whisky. Här tipsar vår expert Andreas Grube om goda och prisvärda fynd på Systembolaget. Hur whisky destilleras påverkar också smak och doft.


Beroende på hur stora pannor man använder, om de är stora eller små, samt hur många gånger man destillerar så blir råspriten mer eller mindre smakrik. Skottland är föregångslandet när det gäller whisky. Om du vill ge bort något lite extra till en whisky -älskare.


Här är prisvärda fyn enligt Andreas Grube. En flaska whisky som kostar några tusenlappar på Systembolagets sajt kan vara värd tiotusentals kronor bland samlare. Spriten måste sedan lagras minst tre år på ekfat innan den får kallas whisky , gärna sådana som tidigare innehållit bourbon eller sherry. Dock väljer de flesta tillverkare att lagra mycket längre. Mot slutet av lagringsperioden väljer vissa producenter att också dra över whiskyn till fat som innehållit ett aromatiskt starkvin.


Tio i topp blended whisky. De tio mest sålda blended whiskies på Systembolaget under januari-juni i år. Lord Calvert, Kanada (528), 2kronor - 558. Hemsk kemisk arom (spolarvätska), skarp tom eftersmak, men god smak. Blended whiskey , som oftast är en blandning av malt- och grainwhiskey.


Irändsk whiskey är fruktig. I likhet med skotsk whisky är minimilagringstiden tre år på ekfat innan spriten får kallas whiskey. Irländsk whiskey måste vara framställd och lagrad på Irland. Mångfaldheten inom skottsk whisky är stor, från de rökiga och torvaktiga whiskyerna från öar som exempelvis Islay, till de krämiga och eleganta och ibland sötmafylliga whiskyerna från Speyside i höglandet. Totalt hann personer köpa en flaska, rapporterar TT.


Skotsk whisky systembolaget

Tisdagen den 17:e februari blev jag inbjuden till Edringtons kontor i Stockholm för att prova nya Highland Park Odin, den sista i Valhalla serien. Väl på plats fick vi prova de tre andra med – Thor, Loki och Freya. Att Benromach sticker ut bland annan skotsk whisky och kammar hem guldmedaljer i de stora whiskytävlingarna beror sannolikt på den unika karaktären. Karaktären kommer från de tillverkningsmetoder som Benromach använder sig av.


Det handlar bland annat om långa jästider, jäskar i lärkträ och ovanligt små pannor som körs mycket långsamt. Anledningen till att man är så förtegen är att det faktiska destilleriet menar att The Ileach är en bättre whisky än det man marknadsför under egen flagga - det har till och med förekommit hot om stämningar från andra destillerier kring ursprungets äkthet just på grund av den höga kvaliteten. När vi presenterade topplistan över mest sålda whisky i Sverige så var intresset stort. Många förvånades och känslor rördes upp över att blended säljer överlägset mest jämfört med single malt. Enligt brittisk lagstiftning ska en whisky uppfylla följande villkor för att kunna kallas skotsk whisky : whiskyn måste ha mognat på ekfat i minst tre år.


Skotsk whisky systembolaget

Vi bad nestorn Henrik Aflodfal, mannen bakom whisky -VM, att utse Systembolagets absoluta höjdare i sex kategorier. Det växte – till den enda whiskyguiden du behöver. På köpet fick vi en massa värdefulla whiskytips, idéer till provningar och tre whiskybloggares bästa tips. Vi får också lära oss mer om de hippa svenska whiskymärkena.


Whiskyguiden: Skotsk whisky. Inledning Skotsk whisky har inte sällan en nÃ¥got rökig karaktär, dÃ¥ malten torkas över torvrök. De tre Graham bröderna (Charles Innes, Gordon och David) verksamhet var först inriktad på te men byttes efter en tid till blandning och försäljning av skotsk whisky. Beställ din whisky helt enkelt hem via Burkbolaget.


Om du hellre föredrar vin, öl, gin eller vodka hittar du dessa i respektive kategorier. Det är nämligen så att medan den irländska whiskyn för det mesta saknar röksmak, så har skotsk whisky desto mer av den varan. Sanderson i ordning 1st olika.


Så om du är ett fan av just de rökiga tonerna, så kan det vara en bra idé att snegla mot de skotska flaskorna på hyllorna på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg