måndag 24 juni 2019

Kristendomen inriktningar

Kristendomen inriktningar

Från början fanns det bara en kyrka, den katolska kyrkan, den allmänna kyrkan. Genomgång (9:min) där SO-läraren Mikael Larsson berättar om kristendomens stora inriktningar : katolska kyrkan, ortodoxa kyrkan och protestantiska kyrkan. Kristendomens tre största inriktningar.


Tron är den samma men de olika inriktningarna har ändå smått olika uppfattning kring hur saker och ting skett, när och till viss mån också vad. Ortodoxi - Flest i östra Europa och i Ryssland. Deras ledare heter Patriark.


Det bor katoliker över hela världen, men mest i Sydamerika, i Södra Europa och i Afrika. The branch of Christianity that does not follow the Pope, and was founded by Martin Luther in the 16th century. Det kan vara en byggnad där människor samlas till gudstjänst. Men det kan också vara gemenskapen av kristna, lokalt, nationellt eller globalt. Ordet kyrka betyder egentligen något som tillhör Herren (Kristus).


Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan. Man konfirmerar främst dopet och sin tro till Gud genom konfirmationen i alla inriktningarna. Den ortodoxa inriktningen har valt att konfirmera individen vid dopet men senare får man bekräfta sin tro inför en präst, likt konfirmationen inom de andra inriktningar. Inom religionen så finns det där till också grenar och riktningar. Den största skillnaden mellan alla tre är konfirmationsundervisningarna.


De har alla samma grund för sin tro men därtill så finns det några få skillnader kring detaljerna och hur man väljer att praktisera och visa sin. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDENGUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN – EN TREEING GUD1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Inom kristendomen finns det olika inriktningar , och mitt syfte med arbetet är att berätta mer om vilka dessa är och vilken roll de spelar för samhället både i dåtid men även i nutid.


Kristendomen inriktningar

Bibeln är kristendomens heliga text, och själva ordet Bibel betyder ”boksamling”, och det är just vad den är. Bibeln består av olika böcker, och det som skiljer kristendomens Bibel från judendomens är delen om Jesu liv och lära, det nya testamentet. Anledningen till att kyrkan kom att splittras var att olika kyrkor tolkade läran på olika sätt och man hade också olika traditioner. Korståg och kolonialism Under medeltiden växte kristendomen till den dominerande religionen i Europa.


Valde Abu Bakr som arvtagare till Muhammed. Shia: En mindre inriktning. Kallas ibland Alis parti eftersom de valde att följa Ali (Muhammeds kusin) som ledare efter Muhammed. Kalif: Sunnimuslimsk andlig och världslig ledare. Centrala tankegångar och urkunder inom kristendomen samt utmärkande drag för kristendomens tre stora inriktningar : protestantism, katolicism och ortodoxi.


Kristendomen inriktningar

Vi lär oss om hur protestantismen växte fram, samt går igenom några olika grenar, som reformerta kyrkor och frikyrkor. Vilka är protestanternas heliga sakrament? Ordet ortodox betyder “renlärig”. Vem var Martin Luther?


De ortodoxt kristna menar att de står för den sanna, ursprungliga kristna tron. Till skillnad från den katolska. Synen på gud inom Judendom, kristendom och islam - Duration: 9:36. My Ekander 88views.


Låt eleverna lista åtminstone fem likheter och fem skillnader mellan de olika inriktningarna. De letar information på internet, i böcker och tidskrifter. Varje grupp presenterar sedan sina arbeten för resten av klassen i form av en presentation. En PowerPoint presentation i punktform, som visar de olika kyrkliga inriktningarna inom kristendomen. Eleven redogör inledningsvis för den ortodoxa och katolska kyrkan, och berättar sedan om de olika kristna kyrkorna i Sverige.


Notera att källor saknas. Likheter och skillnader mellan kristendomens tre inriktningar HÄR kan du se likheterna HÄR kan du se skillnaderna. Judendomens inriktningar ochJudendomens inriktningar och högtider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg