torsdag 13 juni 2019

Pengar per spelad låt spotify

Här redovisas några exempel på hur mycket en spelad minut i radio och tv ger i pengar , samt hur mycket en stream i en digital musiktjänst är värd. Minutvärdena förändras flera gånger per år, vilket beror på att beloppen kan variera mellan våra utbetalningar. Efter flera års diskussioner - nu avslöjar Spotify vad alla undrar. Hur mycket får artisterna per spelad låt ? Svaret: Mellan fyra och fem svenska ören.


Pengar per spelad låt spotify

På sajten lovar man att i framtiden vara mer öppen genom att låta artisterna se hur mycket de tjänar. Den exakta fördelningen mellan dessa rättighetsinnehavare varierar beroende på lokala lagar och överenskommelser”, skriver Spotify på sajten. I USA får artisten procent av ersättningen. Kan inte påstå att jag blivit rik på Spotify , kan tänka mig att det har blivit en tusing eller så i år.


Men hur ligger det till om man skulle kläcka ur sig en riktig brottarhit som slår som fan och får några miljoner lyssningar. Läste någonstans att man får ca öre per spelad låt på Spotify. Om man antar att rättighetsinnehavaren i genomsnitt får 0dollar per spelning innebär det att en låt måste spelas drygt 1gånger för att innehavaren ska tjäna dollar. De hade räknat ut att Spotify räknar en låt som spelad efter sekunder och nu bad de sina fans att sätta skivan på repeat medan de sov.


Genom att göra det skulle royaltyn från Spotify bekosta deras nästa turné. Efter ett tag tvingades de ta bort albumet från Spotify , men då hade det redan spelat in 20’0dollar. Svaret beror givetvis på hur uppdelningen mellan artister och skivbolag ser ut. Musikern Ron Pope har forskat i frågan och fått ta del av statistik och kommit fram till att Spotify , per stream delar ut i snitt $0.


SEK – öre – till artister och skivbolag. Spotify å andra sidan betalar ut ungefär öre per spelad låt. Det är gånger så mycket som radion betalar per användare. På vår sida för streaming- och minutvärden kan du se några konkreta exempel för hur mycket pengar du får från bl a Spotify.


Pengar per spelad låt spotify

T ex ger premiumabonnemanget mer intäkter – men gratisabonnemanget har fler lyssningar. Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Spotify betalar bättre än radio och det med rätta eftersom låtarna spelas on-demand.


För de skivbolag som startade programmen har det varit deras chans att ge branschen en konstgjord andning. När upphovsrättsskyddad musik spelas i radio eller TV utgår ersättning per spelad minut, men vad gäller streamingtjänster utgår ersättning per lyssning eller en s. Ersättning per lyssning baseras alltså delvis på hur lång speltid en låt har. Tänk på att du måste godkänna apparna att få tillgång till ditt Spotify för att kunna skapa smarta listor åt dig. Annars finns ett antal hjälpprogram installerade i Spotify -appen.


Där kan du låta programmet välja en fortsättning på en spellista du skapat och spela liknande musik. Utan dem finns det inget innehåll att tjäna pengar på. Ett nytt upphovsrättsdirektiv är därför välkommet men förslaget som röstats igenom är för kraftlöst och skjuter förbi målet.


Spotify är en tjänst där artister tjänar pengar per spelad låt , där förtjänsten ligger på runt euro per spelad låt. Nilsson säger till tidningen att inlägget är menat att vara humoristiskt men tillägger att Spotify började som ett ”piratbolag” och att det ligger till grund för de anställdas höga löner. Själv tjänar hon två öre per spelad låt , enligt hennes revisorer. Spotify bara betalar för de fem första spelningarna av en låt per dag och per konto?


Pengar per spelad låt spotify

Jag är en förstahandskälla, öre gäller. Det är väldigt lite pengar , kan man lugnt säga. De nya streamingtjänsterna är garanterat här för att stanna och för den som vet hur det ser ut finns det stora summor att tjäna.


Läs Stentäpps krönika. Seriös bugg i min Spotify ! Spelar bara FÖRSTA låten, måste stänga ner Sptfy HELT därefter, för att spela annan låt !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg