fredag 7 juni 2019

Krönikor om rasism

Om det inte diskuteras kommer det dåliga att finnas kvar inom oss och vi kommer inte att kunna ta bort det. Om vi väntar med att konfrontera det blir problemen bara större. Det blir farligare för samhället och svårare att få bukt med.


Att dölja rasism som företeelse i samhället är som att dölja en farlig sjukdom i den mänskliga. Krönika : Rasism kan aldrig rymmas i yttrandefrihet. Anders Nilssons krönikor.

Det är bra om så många röster som möjligt hörs i debatten. Hjälper dig med nationella prov i svenska, engelska och matematik. Bli bättre på att skriva och läsa olika genrer. Jag har verkligen ingen aning om hur dom här människornas hjärnor fungerar!


Det är som om folk har en sorts viss respekt för dom här människorna. Läs deras krönikor där de berättar om sina tankar och åsikter om detta. Tydligen något som verkligen satte spår eftersom det fortfarande gör henne upprörd flera år senare, så upprörd att hon måste skriva en krönika om det.


Spontant tänker jag att om vita kunde bli lika upprörda över rasism , som de blir över att ordet enligt dem missbrukas, ja då kanske vi skulle kunna komma någon vart med att.

Ordet ”omvänd rasism ” existerar fortfarande och den är lika vidrig som den ”andra” rasismen vi alltid talar om. För oss är denna typ av rasism , den ”omvända”, precis lika viktig att bekämpa, belysa och prata om. För mig är rasism inte ålagd någon hudfärg eller tillhör något etniskt ursprung. Som om någon gett dem rätten att uttrycka sig rasistiskt, för att alla hade invandrarbakgrund. Många tycker att rasism bland invandrare är svårt att prata om.


Knivigt att skriva om. För visst är det enklast när rasisterna är de mäktiga. De vi betraktar som privilegierade. Andra ämnen som ofta förekommer i artiklar om Rasism är: SvD Premium, Bokrecensioner, Identitetspolitik och Politik.


Som begrepp har rasism haft olika betydelser i olika tider. Dagens betydelse är komplex och betyder olika saker för olika individer, i många fall intolerans mot grupper av människor på grund av deras hudfärg och etnicitet, men ibland även religion och kultur. Krönikor : ” Rasismen är en rotad sjukdom som sårar” Gårdagens rasistattack mot Alexander Isak visar hur lömsk rasismen kan vara, och det faktum att han vågade uppmärksamma domaren på angreppen från delar av publiken var både starkt och viktigt. Särskilt starka har reaktionerna varit bland Åsas danselever, om krävt nolltolerans för rasism och att eleven kastas ut.


En sådan åtgärd kan vidtas vid en uppenbar hotbild mot andra elever. En elev kan också tvingas sluta om hen på grund av sina åsikter vägrar diskutera och umgås med andra elever. Fördomar mot svenskar är också rasism Svar till Nihal Tozaks om rasism den augusti.


För vissa kanske det här bara är skitsnack och den vardagliga rasismen kanske inte ens finns , men för mig och många andra har det blivit vardagsmat.

Exempel mot rasism och diskriminering. De svenska kommunerna i ECCAR håller tillsammans med SKR på att ta fram konkreta exempel på hur kommuner kan arbeta mot rasism , diskriminering och främlingsfientlighet. Exemplen utgår från ett tiopunktsprogram som omfattar kommunala kompetensområden. Det kan vara svårt att prata om rasism och diskriminering.


Med Låt Stå – Antirasism på schemat hoppas vi att samtalet ska bli enklare med hjälp av vårt metodmaterial och att barriärer bryts ned för unga att driva antirasistiska projekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg