måndag 10 juni 2019

Känna livmodern tidigt

Hur tidigt kan man känna livmodern om man trycker på magen? Och var kan man trycka? En molande värk i nedre delen av magen kan bero på en rad saker, bland annat ägglossning och att mensen är på gång. Men det är också ett vanligt tecken på att du är gravid. Många är angelägna om att få veta svaret så tidigt som möjligt, men det är inte alltid lika enkelt att tolka symptomen rätt.


En del anser att de känner graviditeten omedelbart, men enligt barnmorskan Tove Nordahl är det inte troligt att man märker en graviditet redan dagarna efter ägglossning.

Många känner inte av sammandragningarna förrän under de sista graviditetsveckorna. En del kan känna av dem tidigare än så, vissa från graviditetsvecka 16. Livmoderns muskel har då blivit starkare och större. Du som redan fött barn känner vanligen sammandragningar tidigare och starkare än de som är gravida för första gången.


När du är gravid känner du av magen på ett annat sätt. Det kan spänna och sträcka och göra lite ont. Andra orsaker kan vara förstoppning, sammandragningar, urinvägsinfektion eller havandeskapsförgiftning.


Det brukar vara det klassiska: illamående, att man känner lukter och smaker annorlunda, att man har ömma bröst, känner trötthet …, säger hon. En del kan också känna att ”Nu är mensen på gång”, och så kommer den inte – det kan också vara ett tidigt graviditetssymtom.

Men alla upplever inte de här symtomen. Jag är gravid och känner mensvärk i livmodern. Din livmoder börjar växa redan från dag ett och ofta kan detta kännas som molande mensvärk. Lite obehagligt, men det gör inte ont. Det är dessutom helt normalt och kan finnas kvar under hela graviditeten, eller bara i perioder under graviditetens gång.


PMS och graviditet kan upplevas rätt likt. Hormonerna rusar i många nygravida kvinnor och man kan känna sig irritera nedstämd eller jättelycklig. Allt inom ett par minuter. Det är vanligast att man känner av hormonerna i kroppen under den väldigt tidiga graviditeten, men det kan också kännas på slutet av graviditeten.


Inuti livmodern har det befruktade ägget ännu ingen koppling till mammans blod utan förser sig själv, med hjälp av gulsäcken, med den näring som behövs fram tills att moderkakan bildats. Redan nu i graviditetsvecka 1-kan du känna av ömmande bröst, illamående och molvärk i magen. Jag känner något där det är likson spänt och hård “bulle” halvvägs upp till naveln, det kan väl inte vara livmodern jag känner så tidigt ? Vad är det jag känner i sådana fall? När man har mensvärk får man ont eftersom att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnorna som bildats under cykelns gång.


Hur känns livmodern vid tidig graviditet - Hur känns det när livmodern växer ( tidigt , tidigt ). Du kan känna som ett mensmol över magen. Att du får lite ont i magen, ungefär som mensvärk, kan också vara ett tecken på att du är gravid. Du märker att mensen inte kommer, men att du fortfarande känner av att det molar.

De allra flesta kvinnor känner inte av några graviditetssymptom innan det befruktade ägget fäster i livmodern. Det sker flera dagar efter befruktningen. Andra börjar fundera först när mensen uteblir.


Glad känner jag mig i alla fall, och det hela blev så på riktigt nu. När jag kissade så sjänk bollen och nu är den svårare att känna. Men innan jag kissade var den tydlig.


När jag drog in magen mycket så såg jag den även som en upphöjning. Fast jag läntar inte efter att den ska bli så stor att jag inte kan ligga på mage. Kissar du mycket oftare, även på natten?


Kroppen producerar mer urin när du är gravid. Den växande livmodern kan ge upphov till en molande magsmärta som påminner om mensvärk. Vad gäller att känna livmodern så kan man ev göra det så tidigt , den känns då lite hårdare än resten av det som är därinne om du förstår. Om magen växer tidigt i graviditeten är det inte bebisen som växer där inne utan det är graviditetshormonerna som är utvecklas. Menstruationsliknande smärtor i underlivet.


Före graviditeten är livmodern i storlek av ett litet päron men under graviditeten växer den till en storlek som motsvarar en vattenmelon. Känner från nedersta revbenet och sträcker sig ner till höften och ut över magen. Hittills har jag bara haft som molnande mensvärk och viss smärta i ljumskarna men just idag känns det inte kul alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg