onsdag 19 juni 2019

Vad väger graviditeten i olika veckor

Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Gravid vecka för vecka.


Följ din graviditet vecka för vecka i vår stora graviditetsguide. Läs om hur fostret växer, och vad som händer med din egen kropp under veckor.

Guiden er skrevet av sjuksköterska og barnmorskar. Vad jag förstår rekommenderas feta kvinnor inte öka mer än kilo under graviditeten. I och med att en graviditet väger runt kilo, innebär detta ett slags bantning.


Jag har förstått det så att den risk som fetman utgör för barnet, är större än vad en eventuell risk med bantning skulle utgöra. Det finns en massa trådar om hur mycket man gått upp i olika veckor osv. Ser ut som två helt olika personer på bilderna! Om du gått upp såhär mycket i “bara” vecka och fortsätter såhär så kommer du att se ut som en flodhäst i slutet av graviditeten.


Och det är svårt att gå ner de sista kilona sen.

Tänker du inte alls nu på vad du lägger på dig? Snart är det kg, lätt! Det kan dock vara skönt att inte bege sig för långt bort.


Och om du flyger, kolla med flygbolaget hur långt gången du får vara. Den allmänna rekommendationen är att du få flyga kortare sträckor fram till 36:e veckan , men olika bolag har olika bestämmelser. Bebisen är cirka centimeter och väger runt kilo. Halva graviditeten har gått. Så här långt har alla foster växt ungefär lika mycket varje vecka.


Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster. Fostret väger ungefär 3gram. Det är ungefär centimeter långt. Det kanske har fått ögonfransar och lite hår på huvudet.


Från relativt tidigt i graviditeten , tidigare än vad man ofta hör, så växer bebisar olika snabbt. Din bebis fosterlängd och vikt kan variera från medeltalen, men oroa dig inte så mycket om ett ultraljud skulle visa att ditt barn är mindre eller större än förväntat (för veckan ). Vad som är en normal viktuppgång under graviditeten beror på dina personliga förutsättningar och vad du vägde innan du blev gravid. En gravid kvinna som var mycket smal innan hon blev gravid går ofta upp mer i vikt än en kvinna som vägde för mycket redan innan graviditeten.


Gå med i Liberoklubben och ta del av artiklar om graviditet, familj och barns utveckling.

Få massor av klubbförmåner, gratis! Ta del av förmåner och erbjudanden. Det har fått ögonfransar och hår på huvudet. Man kan känna sparkar från olika ställen.


Bebisen: Många bebisar lägger sig nu med huvudet nedåt. Om din bebis inte har gjort så – ingen fara. Bebisar testar olika lägen och kan ligga rätt ena veckan för att nästa ligga på annat sätt. Vecka har kvinnan sin senaste mens.


Det befruktade ägget är 1mm stort, ungefär som udden på en knappnål. Några dagar efter befruktningen fäster det på livmoderns vägg. I explosionsartad fart växer flera lager av celler fram, som ska bilda olika delar av bebisens kropp. Vad händer under vecka av graviditeten ? Och äter jag mer än vad jag gör av me så kommer jag gå upp i vikt, that´s it! Här kommer lite fakta som jag har sökt runt efter för att visa vad som väger och hur mycket som är hälsosamt och rimligt att gå upp i vikt under en graviditet.


Under fosterstadiet kan fostrets tillväxt hämmas eller ökas av olika skäl. Vad är fostertillväxt och fosteravvikelser? Tillväxtavvikelsen bedöms som vikt i förhållande till den vikt man förväntar sig utifrån graviditetens längd. Vikten beräknas på basis av mätningar vid ultraljud.


Fosterutvecklingen hos människan tar veckor , det finns däggdjur som har en mycket kortare fosterutveckling och de som har än längre än så. Husmusens fosterutveckling tar veckor. För både katt och hund är denna tid veckor.


För hästar tar fosterutvecklingen veckor och för indisk elefant tar det veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg