tisdag 5 september 2017

Ämnen att argumentera om

Hoppas ni kan hjälpa mej, jag ska välja ett ämne att argumentera om i skolan. Det ska handla om Moderniteter jag frågar inte efter att någon ska skriva ett tal till mig, bara hjälp med att välja vad jag ska hålla tal om , vad det ska innehålla osv! Allt är inte så svart eller vitt : En kvalitativ studie om hur lärare inkluderar critical literacy i undervisningen. Jag har fått en del förfrågningar om ämnen till det argumenterande talet. Man måste självklart inte välja något av dessa.


Här kommer några som jag drog ur min hatt.

För alla ämnen gäller att man kan vara för eller emot. Nu är det så här att på svenskan så har vi fått en uppgift att vi i fem minuter ska argumentera om ett ämne. Det stora problemet är att jag har ingen fantasi.


Finns det någon vänlig själ som kan hjälpa mig om ett roligt ämne ? För tillfället har det legat på min lott att jobba fram en examination i Svenska som rör momentet ”språksituationen i Norden”. Här bjussar jag på en PowerPoint som ger en överblick över de olika nationalspråken i Norden, samt själva examinationsuppgiften, som går ut på att skriva en debattartikel om ett av fyra valbara ämnen. För att slippa cookies kan du stänga av cookies i din webbläsares inställningar eller välja att inte besöka Fragbite.


Annonsering Är du intresserad av att annonsera på Fragbite, tryck här. Ett tips är att försöka välja något som folk i allmänhet uppfattar som lite provocerande.

Raljera inte över en meningsmotståndares brister! Att försöka trycka ner andra kommer bara att skada din sak. Visst, du får med dig de redan frälsta, men alla som inte tycker exakt som du kan komma att känna sig förolämpade eller arga, och då blir det svårt att övertyga dem om att du har rätt. Det ska vara något ämne som jag lätt kan hitta vitt skilda för-argument till samt något motargument som jag ska kunna besvara.


Sedan fick eleverna läsa från Populär Historia som handlar om statare. Att behärska konsten att kunna argumentera och på det sättet vinna diskussioner är något som är väldigt viktigt i dagens samhälle. Vill inte ha något jätteseriöst som t. Vad kan man argumentera om i skolan?


Vilka ämnen är bra och relativt lätta att öva argumentation på? Skriv upp olika förslag på tavlan t. Vad är bra att tanka på när man argumenterar ? Ibland pratar man om bra och dåliga argument. Ett argumenterande tal om den svenska flyktingspolitiken, där eleven eleven argumenterar för att Sverige bör ta emot fler flyktingar, med utgångspunkt i olika samhällsmässiga och etiska argument.


Den största skillnaden fanns i argument kring konsumtionssamhället. Nina menar att skillnaden kan bero på att elever på samhällsprogrammet är mer vana vid inslag som handlar om att argumentera. Diskussioner om SNI är än så länge ganska ovanliga på naturvetenskapliga programmet. I ett argumenterande tal är målet att - genom muntligt framförande - övertyga åhörarna att din åsikt är den rätta. Argumenterande tal görs oftast i Svenskakurser, men kan även förekomma inom andra.


Dessutom hålls argumenternade tal även i många sammanhang utanför skolan, och är därför en väldigt användbar genre att bemästra.

Vad hade ni som ämne i så fall? Hade ett argumenterade tal om fildelning och ett informerande tal om Jan Guillous böcker. Sen så jag ett tal om min katt på engelska och hm, ett tal i nationella provet typ, men improviserade så minns inget om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg