tisdag 12 september 2017

Guden vishnu

Desto mer älskad och dyrkad är guden Vishnu. För många miljoner hinduer är han den främsta guden. Han håller i en lotus, en snäcka, en diskus och en klubba. Hans riddjur är örnen Garuda. Vishnu är den som upprätthåller skapelsen.


Guden vishnu

Lotusblomman är renhetens och skapelsens symbol. I sina händer har han en gyllene klubba, en diskus, en lotusblomma och en mussla. Den gyllene klubban symboliserar hans kungamakt.


I många avbildningar syns också kobran Ananta kring gudens hals eller uppe på huvudet. Ett annat kännetecken i bildframställningar av denne gud är att han i regel alltid har blå hud. Sammen med Shiva og en rekke gudinner dominerer han det religiøse livet i hinduismen. Særlig viktig er hans rolle som verdensordenens opprettholder, og for å redde verden griper han i kritiske øyeblikk inn ved å stige ned på jorden (se avatara).


Dette forklarer, at en guddom fra en beskeden plads i den vediske gudeverden har kunnet hæve sig op til at blive den højeste gud for millioner af mennesker. Den gud vi idag kallar för Shiva delar många egenskaper med den vediska guden Rudra, och både Shiva och Rudra beskrivs som samma person i ett antal Hindu-traditioner. Rudra, guden av den rytande stormen framställs vanligtvis i enlighet med de element som han representerar som en hård och destruktiv gudom. Han er det andet aspekt af gud i Trimurti-troen.


Han er kendt som opretholderen, og er mest kendt for sine avatarer Krishna og Rama. Han rir på den store ørnen Garuda eller kjempeslangen Shesha. Han oppfattes som en gud fylt med kjærlighet og medfølelse. Han ser till så att inget går sönder. Han är kärleksfull, mil inåtvänd och andlig.


Guden vishnu

I hinduisk mytologi är Shiva (Śiva på transkriberad sanskrit) en av de mest centrala gudarna. Shivas förstörelsedans, pralaya, symboliserar gudens förstörelsebegär och förebådar universums slut. I samband med bön offras ibland mat och blommor till gudarna som i gengäld välsignar födan och ser till den bedjandes behov på andra sätt.


Alla gudar firas vid sina egna speciella högtider. Forestillingen om trimurti er mest utbredt i den indiske delstaten Maharashtra, antakelig på grunn av guden Dattatreyas popularitet. Brahma er i hinduismen Universets skaber og visdommens gud.


Guden vishnu

Brahma har fire ansigter, men man kan kun se tre af dem på en gang. Vill du få tillgång till hela artikeln? Bevarandet blir en gud som bevarar, Vishnu.


Förstörelsen blir en gud som förstör, Siva. Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Han ska vara otroligt stark 3. Han anses ha sex förmågor: 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg