torsdag 28 september 2017

Kortversion av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Det här är en kortversion och mer information finns att läsa på webben. Utvärderingen har gjorts inom ramen för regeringens uppdrag att stödja införandet av de nationella riktlinjerna. Motivering för val av indikator (relevans): Tobaksbruk ökar risken för ett stort antal sjukdomar och förtida död.


Att snusa innebär inte lika stor risk för den framtida hälsan som att röka, men vi vet inte tillräckligt om snusets långtidsrisker. Därför är det viktigt att även fråga om snus. I Sjukdomsförebyggande metoder – stöd till införandet av nationella riktlinjer slutredovisar Socialstyrelsen uppdraget att stödja införande av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder.

Ohälsosamma levnadsvanor är en starkt bidragande orsak till sjukdomsbördan i Sverige. Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder innehåller rekommendationer om metoder för att stödja patienter att förändra ohälsosamma levnadsvanor. Så här implementeras de nationella riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder är utgiven av Socialstyrelsen.


Tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor – stöd för styrning och ledning”. De fyra levnadsvanorna som omfattas av riktlinjerna bidrar mest till den samlade sjukdomsbördan i Sverige. Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och företagshälsovården! Tidigare har det saknats nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder.


Inom företagshälsovården har vi sedan länge arbetat med hälso-och livsstilsfrågor, mer än inom andra områden i hälso-och sjukvården, men vi har inte alltid haft vetenskaplig evidens för dess innehåll och effekt.

Levnadsvanor och sjukdomsförebyggande metoder Här kan du läsa allmänt om sjukdomsförebyggande metoder och levnadsvanor. För mer kunskap finns webbutbildningen Levnadsvanor, och för ytterligare fördjupning kunskapsstödet Levnadsvanor, sjukdomsförebyggande metoder och hälsa. Stöd för styrning och ledning är en del av den fullständiga riktlinjen. Revidering av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. För att uppnå bättre effekt av rådgivningen bör nivån generellt höjas från att endast ge enkla råd till rådgivande respektive kvalificerat rådgivande sam-tal i all patientkontakt och i alla verksamheter.


Högre nivå på rådgivningen tar i regel mer tid. Motiverande samtal är en av metoderna som rekommenderas i riktlinjen. För att kunna arbeta med sjukdomsförebyggande metoder på ett systema-tiskt sätt måste vården dokumentera och följa upp arbetet. Socialstyrelsen har tagit fram nationella indikatorer för riktlinjerna för sjukdomsföre-byggande metoder. Vad är nationella riktlinjer ? Underlag för prioriteringar och resursfördelning inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.


Rekommendationer på gruppnivå om vilken åtgärd som bör ges vid ett visst tillstånd. Visar på nytta och risk utifrån bästa tillgängliga kunskap –en del av en evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger rekommendationer om vuxna och i vissa fall särskilda grupper som gravida, ammande och personer som ska genomgå operation. Syfte: Syftet med denna studie var att utforska hur framtagningsprocessen av nationella riktlinjer adresserar den kommande implementeringen och dess utmaningar. Projektet Goda levnadsvanor - stöd för införande av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder inom S. WRFNKROPV OlQV ODQGVWLQJ.


Exempel på åtgärder finns bland annat i föreskrifternas allmänna råd.

Riktlinjerna är huvudsakligen utformade för företagshälsan, men är även tänkta att användas som ett kunskapsunderlag för arbetsgivare och arbetsmiljöingenjörer som ska införa kvalitetssäkrade metoder för mätning av bullerexponering på arbetsplatsen. Denna Kortversion av riktlinjer är en sammanfattning av Kliniska riktlinjer. Varför nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder ? Att riktlinjerna inte är sjukdomsfokuserade utan satsar på hälsa.


De tar sikte på den gemensamma grund som finns med och påverkar utvecklingen av de flesta stora folksjukdomar. Att det tagits fram evidens för vilka metoder som är effektiva för att förändra levnadsvanor. Riktlinjerna omfattar tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg