torsdag 25 januari 2018

Synd inom kristendomen

Synd inom kristendomen

Förutom detta övergripande perspektiv har vissa handlingar ansetts vara synd. Fråga: Synd är ett viktigt begrepp inom den kristna tron, men vad är synd egentligen? Det finns så mycket som en del menar är synd , medan andra menar att det inte alls är det? Går det att på något sätt utröna ur bibeln vad Jesus och apostlarna menade när de talade om synd ? Hur ser man på synd inom kristendomen ? Frälsning och synd hänger ihop på många sätt. Inom kristendomen finns det en tro på att man som människa kan befrias från alla dessa synder.


Synd inom kristendomen

Jesus dog på ett kors för att människorna skulle få förlåtelse för sina synder. Enligt kristendomen existerar ett liv efter döden. En dag ska han komma tillbaka, och då ska alla döda uppstå.


Kristendomens trosuppfattning Människosyn, synd och frälsning Adam Chauca. Unsubscribe from Adam Chauca? En synd är en handling, känsla eller tanke som är i strid med Guds normer.


I många fall handlar det om att man bryter mot Guds lagar genom att göra något som enligt honom är fel. I kyrkan nämns ofta ordet synd. När jag konfirmerades fick jag lära mig av prästen att synd är att missa målet. Vilket mål, funderade jag då.


Idag tänker jag ungefär såhär. Tänk dig en skjutbana. Du står bakom en linje, med blicken fäst på en måltavla ganska långt borta. Du vet att det är i mitten du ska träffa.


Det beskriver hur människan till kropp, själ och ande räddas från synd , lidande och död till evigt liv i harmoni med Gud. Inom den kristna tro så finns det en rad olika skillnader kring hur man tolkar eller uppfattar kristna texter och skeenden. Dock så finns det en del föreställningar som är väsentliga för dem alla och frö den kristna tron. Det mest centrala inom kristendomen är tron på att Guds son – Jesus, Kristus, Messias.


Vad innebär kärlek och förlåtelse i kristendomen ? Jag är lite nyfiken på att veta vad kärlek och förlåtelse kan innebära om man tittar till kristendomen. Jag menar eftersom det är två attityder som betonas inom kristendomen. När islam använder ordet synd så är dess syn på den inte densamma som hos kristendomen. Och trots att religionerna tror att människan är skapad av Gud är synen på människan inte identisk hos dem. Olika definitioner skapar olika synsätt och ger skilda tolkningsramar.


Jag skulle gärna vilja veta hur syndabegreppet skiljer sig inom religionerna. I diskussioner med kristna respektve muslimer ser jag ingen skillnad på hur de sätter gränsen mellan synd och icke- synd : Det finns synd , och det finns icke- synd , och all synd leder till helvetet utan att storleken på synden graderas. En uppfattning som menar att fullständig kunskap om Gud inte är möjlig utan det enda som kan fastslås är negationer som att ”Gud är inte detta”.


Apokalypsen Alternativ benämning på Uppenbarelseboken. Jesus av Nasaret och som har Bibeln som helig skrift. Gud är en men samtidigt också Fader, Son och Ande.


Synd inom kristendomen

Det kallas att Gud är ”treenig”. Hans liv, död och uppståndelse ses som en föregripande manifestation av den slutgiltiga räddningen från och segern över ondskans makt. Genomgång (9:min) där SO-läraren My Ekander berättar om synen på Gud inom de tre monoteistiska världsreligionerna: judendomen, kristendomen och islam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg