fredag 12 januari 2018

Bipolär ärftlighet

Bipolär IV innebär att man ständigt har hög energinivå, arbetar till exempel mer än de flesta, men ibland går ner i snabba och djupa depressioner. Bipolär V innebär att man haft mer än fem återkommande depressioner med mycket irritabilitet och rastlöshet i symtombilden. Ofta finns en ärftlighet för bipolär sjukdom. Bipolär sjukdom innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt.


Du som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att du ibland mår mycket dåligt. Du kan få behandling som hjälper dig att må bättre. Det kan vara psykologiska och sociala förhållanden under uppväxten, men också sjukdomar, fysisk miljö, belastningar under graviditet och förlossning. Olika teorier bekräftas ju mer studier som görs och idag vet man att det finns tydliga samband i genetiken ( ärftlighet ), stressfulla händelser, personlighet och temperament. Ser man listan på all kända och oftast kreativa personer som har bipolär sjukdom nickar man gärna på huvudet och tror sig förstå sambandet.


Tillståndet förlöper i maniska, hypomana, och depressiva skov och däremellan fritt intervall med varierande inslag av resttillstånd. Vid ett maniskt skov är patienten ofta i behov av heldygnsvår eftersom psykotiska symtom förekommer. Etiologin till bipolär sjukdom är inte känd. Uppskattningsvis är det genetiska bidraget till bipolär sjukdom 54–6. Om en person har en förstagradssläkting med bipolär sjukdom löper den personen gånger högre risk att drabbas själv jämfört med gemene man.


I svaret i boken berättar jag mer om sannolikheter för ärftlighet och hur man har gjort för att undersöka detta på flera sätt. Bland annat finns det en studie gjord av Terrie Moffitt och Avshalom Caspi som har varit ganska banbrytande när det gäller att undersöka ärftligheten för depression. Just nu forskas det mycket om de genetiska orsakerna till bipolär sjukdom. Det är känt sedan länge att ärftligheten för bipolära syndrom är hög, men det har varit svårt att hitta orsakerna bakom.


Skälet är att bipolär sjukdom, precis som exempelvis diabetes och högt blodtryck, är en genetiskt komplex sjukdom. Kunskapen kring bipolär sjukdom ökar för var dag. Generna svarar hos vuxna för 70– av förklaringen till insjuknandet. Det genetiska bidraget verkar vara ännu större vid tidig debut. Otrygga uppväxtförhållanden kan vara en bidragande orsak och ge ökad risk för att insjukna i bipolär sjukdom om ärftlighet föreligger.


Bipolär ärftlighet

Genetisk sårbarhet och ärftliga faktor anses förklara mer är av insjuknandet. Vid tidig debut av depressioner och vid bipolär ärftlighet är det särskilt vanligt att depressionen är uttryck för en bipolär sjukdom, vilket medför att det i sådana fall krävs en särskilt stor vaksamhet för omsvängning till mani. Det finns också skillnader i symtombild mellan depression vid bipolär och unipolär affektiv sjukdom. Asperger varav en även är Bipolär.


Inget ngn annan märker av eftersom jag är bäst i världen på att maskera det. Jag fick diagnosen bipolär sjukdom när jag var år. Adhd-diagnosen fick jag först för ett par år sedan. Jag lever ett vanligt liv, om det finns någon som kan säga vad som är ”vanligt” eller ”normalt”.


Bipolär ärftlighet

Alla är både lika och olika. Min man och jag har levt tillsammans i år. För att få ytterligare kunskap om den bipolära sjukdomen och hur andra hanterar liknande situationer så kan en anhörigutbildning för närstående som lever med personer som har bipolär sjukdom vara bra att genomföra.


IBIS anordnar sådana utbildningar några gånger per år. Patienten har inte svarat adekvat på anti­depressiv behandling. Antidepressiv behandling förorsakar överaktivi­tet (hypomani) eller stämningsinstabilitet (fluktu­erande ångest och irritabilitet ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg