måndag 29 januari 2018

Förgården i tidiga kristna kyrkor

Tidig kristendom (även tidiga kyrkan , fornkyrkan), avser kristendomens äldsta ti från apostlarnas och nya testamentets tid fram till cirka år 3med Första konciliet i Nicaea, där en enhetlig bekännelse antogs. Kelterna i Norra England och på Irland föredrog grekiska likarmade korset. I Norden ser vi det också fram till tidiga kristendomens svinrygg-gravkistor. Det här är en förgreningssida, som består av en lista på olika betydelser hos artikelnamnet. Om du kom hit via en länk i en annan artikel, gå gärna.


Syfte och frågeställning Syftet med denna uppsats är att undersöka vilka krav som fanns på församlingsledare i den tidiga kyrkan och att jämföra denna med det hellenistiska samhället i övrigt.

Sankt Petri kyrka ligger centralt i Klippan. Kyrkan är en av Sveriges arkitektoniskt mest fulländade kyrkor och internationellt uppmärksammad. Det är en helig plats, Guds rum, en förgård till himlen. I den kristna kulturen har kyrkan varit byns eller stadens mest synliga och centrala byggnad.


Numera är det inte nödvändigtvis så. Att läsa kyrkohistoria är i mångt och mycket att läsa om mänskliga diskussioner och konflikter i tolkningsfrågor. I den tidiga kyrkohistorien handlade det om att dra gränser mellan vad som kunde rymmas inom den kristna tron.


De trosbekännelser som används i våra kyrkor idag formulerades som ett svar på detta. Katolska kyrkan 1miljarder medlemmar runt om i världen, vilket gör den till världens största kyrka.

Kyrkan lärde ut att livet på jorden, här och nu, hade liten betydelse. Det var istället livet efter detta som var det mest betydelsefulla. Allt man gjorde i jordelivet var förberedelser inför det kommande eviga livet efter döden. De tre trosbekännelserna från den tidiga kyrkan behölls. Svenska kyrkan blev så ett evangelisk-lutherskt trossamfun och katolska präster tvingades konvertera eller lämna landet.


De grekisktalande skall tidigt ha fått ett centrum i det syriska Antiochia. Här började de kalla sig kristna (christianoi) och upptog också icke-judar i gemenskapen. Nicaea (nu staden Iznik, Turkiet) hölls den första ekumeniska rådet, som antog de grundläggande dogmer i kristendomen, och på så sätt få ett slut på debatten om den officiella religionen. Den tidiga kristna kyrkan eller apostoliska tiden också, avslutar dess existens kyrkomötet i Nicea. Startdatum anses vara år efter det.


Den kyrkan har så att säga aldrig upphört att existera. Däremot har det tyvärr genom historiens lopp skett många utbrytningar ur denna. Dels har en del människor blivit rena villalärare och lämnat den kristna tron och kyrkan helt. Dels har många kristna gått vilse i läran och hamnat i schism med Kyrkan och därför lämnat kyrkan. Den kristna symboliken tilldelar objekt eller handlingar en inre mening som uttrycker kristna föreställningar.


Kyrkan hade enorm ideologisk makt under medeltiden och styrde till stor del folks liv och sätt att tänka. Kristendomen har lånat ur den gemensamma uppsättningen av signifikanta symboler som är kända under de flesta tidsåldrar och i alla delar av världen. Religiösa symboler är effektiva när de tilltalar både intellektet och.


I den tidiga kristna kyrkan lästes lagen och profeterna utifrån övertygelsen att dessa texter djupast sett handlar om Jesus Kristus.

Efterhand kom också ett antal skrifter som erkändes vara skrivna av apostlarna eller deras nära medarbetare att spridas och läsas offentligt i de kristna kyrkorna - texter som kom att samlas under namnet Nya testamentet. Kyrka : Med ordet kyrka kan man mena många olika saker. Det kan vara en byggnad där människor samlas till gudstjänst.


Men det kan också vara gemenskapen av kristna , lokalt, nationellt eller globalt. Ordet kyrka betyder egentligen något som tillhör Herren (Kristus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg