onsdag 17 januari 2018

Bipolär anhörig blogg

Många anhöriga och närstående till personer som har en bipolär sjukdom är skickliga på att upptäcka tidiga symtom och sedan hantera den uppkomna situationen. Andra är så pressade av händelseutvecklingen att de har svårt att vara tillräckligt kyliga för att kunna fungera som objektiva iakttagare. Det är också viktigt att påpeka att en familjemedlem med bipolär sjukdom inte innebär att du som anhörig måste gå miste om glädjeämnena i livet med din familj. Jag har skrivit lite om det här på en annan av mina bloggar , och nu är turen kommen att skriva om det ur ett bipolärt perspektiv. Tvåbarnsmamma, fru, socionom och bipolär.


Denna jul blev inte riktigt som vi tänkt oss.

Vi åkte till Småland fredagen innan jul för att fira stora kusinen. Självklart ska man hjälpa sina anhöriga och lyssna på dem, men det finns en gräns. Och det blir lättare för dig som anhörig att hantera en bipolär person om du sätter gränser och låter vården hantera det sjuka hos den bipolära. Du som vän eller familjemedlem ska inte behöva vara den som ger samtalsterapi: det ska vården göra.


Bipolär Här är en blogg om en helt vanlig tjej, som lever ett helt vanligt liv i en helt vanlig stad. Skillnaden på mig och andra, är att jag lever med diagnosen Bipolär syndrom (manodepressiv sjukdom), ångest och social fobi. Jag väljer att vara anonym för att skydda mina nära och kära.


Känner du att du ofta blir besviken på folk?

Har du svårt att gå vidare och istället ältar och ältar? Till dig som är anhörig till någon med bipolär sjukdo1. Problematiken är väl när den anhöriga kanske inte är lika observant. Man kan ju faktiskt ha egna problem också.


Emma Kvarnlöf berättar om livet som bipolär. Hon fick diagnos för två år sedan och trodde då att allt skulle bli bra. Finns det en diagnos kan det underlätta om familjen har god kontakt med den bipolära personens läkare samt att man är öppen och tydlig mot varandra. När det gäller patienter med bipolär sjukdom har de anhöriga oftast en mycket god uppfattning om sjukdomens alla yttringar och hur den sjuke reagerar i de olika skoven.


Ovanpå allt finns sorgen! Att min man har bipolär sjukdom och aldrig kommer bli helt fri från den. Jag hoppas så innerligt att det ska bli stabilare och den här berg och dalbanan kan stänga ner för service eller nåt. Att medicinen ska plana ut dem här loparna som kommer helt plötsligt.


Vi är alla anhöriga nån gång i livet. Då även jag, fortsätter han. Mats möte med anhörigvärlden tog sin början för år sedan. Som utbildningsledare på Beckomberga sjukhus föddes idén att tillsammans med kuratorn Helena Forssell intervjua anhöriga om sin situation då de i sina respektive arbeten mötte anhöriga.


Alla har sina problem, fördelen med bipolär diagnos är att man redan vet om att livet kommer att vara extra tufft iblan vilket gör att man kan förbereda sig och hitta sätt att hantera det. Läs Therèses blogg här!

Mer information på balansriks. RSMH är en organisation för personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och deras närstående. Riksförbundet för social och mental hälsa - RSMH. Inte nog med att suicid är ett tabubelagt och nedtystat ämne så är även psykisk ohälsa de. Den dagen jag fick veta att han verkligen var borta väcktes en ilska i mej men oxå en passion, en passion för att hjälpa andra och påbörja ett arbete för att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa.


Just nu forskas det mycket om de genetiska orsakerna till bipolär sjukdom. Det är känt sedan länge att ärftligheten för bipolära syndrom är hög, men det har varit svårt att hitta orsakerna bakom. Skälet är att bipolär sjukdom, precis som exempelvis diabetes och högt blodtryck, är en genetiskt komplex sjukdom.


Anhörig är den person som hjälper någon som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte längre klarar av vardagen på egen hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg