onsdag 17 januari 2018

Hur länge varar puberteten

Lär dig mer om pubertetens olika faser hos tjejer och hur de påverkar dig. Läs mer om vad som händer under puberteten och vad det innebär på Libresse. Tips och råd kring intimhygien.


Humörsvängningar och kramper? Hitta all information här! Någon gång mellan och år brukar de flesta komma i puberteten.

Då utvecklas kroppen från barn till vuxen. Till exempel förändras rösten och könet och en del får finnar. När du kommer i puberteten och hur du upplever den varierar mycket från person till person. Under puberteten färdigutvecklas såväl könsorgan som sekundära könskarakteristika.


Människans könsmognad börjar något tidigare hos flickor än hos pojkar. Biologiskt arv, psykosociala faktorer och klimat har inflytande över hur tidigt könsmognaden inträder hos både pojkar och flickor. Ja, som frågan lyder, ungefär när kommer man ut ur puberteten ? Puberteten kryper allt längre ner i åldrarna.


Det händer att 8-åriga flickor har början till bröst och någon enstaka gång till och med mens.

Flickor går till doktorn för att de hamnar i puberteten för tidigt. Pojkar när de får vänta för länge. Det brukar börja med att det blir små knölar under bröstvårtorna. Sedan kan brösten både ömma och klia medan de växer.


Många flickor oroar sig för att de har bröstcancer när brösten blir knöliga. Men det är en sjukdom som bara vuxna kan få. Brösten växer så länge puberteten pågår. Vad händer under, och hur länge varar puberteten ? Att man kommer in i puberteten kan man tacka sina hormoner för. Hormoner är ämnen som bildas i olika körtlar runt om i kroppen och deras jobb är, bland annat, att kicka igång kroppens förvandling från barn till vuxen.


Ofta växer det bort under puberteten , men ibland gör det inte det. Då finns det bra hjälp att få hos till exempel skolsköterskan eller på vårdcentralen. Jag är en kille på vårar som undrar när man kommer in i målbrottet. Och hur länge varar det?


Svar: Det är väldigt olika när målbrottet. Du behöver därför veta hur det går med studierna och försöka stötta om det behövs, och veta hur ditt barn trivs. Att vara borta från skolan kan påverka ditt barn negativt på många sätt. Spädbarnets tillväxtfas är en fortsättning på fosterlivet.


Hur växer egentligen barn?

Här går vi igenom människans tre tillväxtfaser: spädbarnet, barndomen och puberteten. Mensen varar från tre dagar upp till en vecka. Under första levnadsåret sker en snabb längdtillväxt och många spädbarn blir riktigt runda av underhudsfett. Den sammanlagda blödningen under den här tiden motsvarar ungefär ml, eller en halv kopp.


Två tredjedelar av mensblödningen kommer under de första dagarna. Blödningens storlek varierar under själva mensen. Den är kraftigare i början och avtar mot slutet.


Det är normalt att ha många frågor, speciellt när det handlar om din kropp! Här har vi samlat frågor och svar om bl. Mens, menscykel, tamponger och puberteten. I början är det normalt att mensen är oregelbunden och cyklerna kan variera från tjej till tjej. En genomsnittlig menscykel varar i dagar, men kan variera mellan och upp till dagar.


Skriv bara upp när mensen börjar och hur länge den varar. Cykeln bör bli regelbunden efter ungefär ett år. Klimakteriet varar oftast från något år innan den sista mensen och några år därefter. Den sista mensen kallas för menopausen. Enligt de undersökningar som har gjorts i Sverige inträffar menopausen i genomsnitt vid års ålder, men det är vanligt att ha sin sista mens från till års ålder.


Mer än något annat är det viktigt att komma ihåg att även detta skall passera. Varje ny fas i puberteten , eller ny upptäckt av förändringar i kroppen , innebär att du är ett steg närmare att få ett slut denna till synes eländig tid i ditt liv. Vet också att det inte finns någon standard tidslinje för att gå igenom puberteten.


Gör det ont första gången? Kan man bli gravid eller smittad av hiv genom. Question: När ungefär kommer man in i puberteten ? I genomsnitt varar puberteten i ca 2-eller år. Inom dessa år kommer du plötsligt att märka att din tonåring växer upp för fort. Många tonåringar kanske inte växer så fort som andra, men oroa dig inte.


Så småningom kommer alla att fånga upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg