onsdag 20 april 2016

Från vilken dag räknas graviditeten

De flesta räknar inte graviditeten från befruktningsdagen då det är omöjligt att veta exakt vilken dag du verkligen hade ägglossning och blev befruktad. Metoden att räkna ut förlossningsdatumet från sista mensen första dag är erkänd i Sverige och används för att få fram ett preliminärt datum av barnmorskor och läkare. Ta reda på vilket datum det var X dagar före (eller efter) ett specifikt datum Räkna ut vilket datum det är tex dagar (eller vilken annat antal du vill) före eller efter dagens datum. Under graviditeten görs ju även ultraljudsundersökning som ger en mer exakt uppfattning om när barnet ska födas.


Så räknar man för att det är svårt att veta exakt när befruktningen sker. En graviditet räknas från mensens första dag , alltså den mens du har innan befruktningen.

Men förmodligen sker befruktningen mot slutet av denna veckan. Vid IVF-behandling finns det andra sätt att räkna när graviditeten börjat. Med vår gravditetskalender kan du se vad som händer med både dig och din bebis i magen vecka för vecka under hela graviditetens veckor. Välja att ange datum antingen för när du beräknas föda eller beräkna fram vilken gravidvecka du är i genom att ange datum för första dagen i din sista menstruation. Vissa svåra komplikationer i samband med graviditet är att betrakta som sjukdom.


Om du blir sjuk under graviditeten och inte kan arbeta kan du ha rätt till sjukpenning. Det gäller oberoende av om sjukdomen beror på graviditeten eller inte. Föräldrapenning kan användas vid så kallade normala graviditetsbesvär.


Här kan du räkna ut när du blev gravid och vilken dag bebisen beräknas födas.

Som medlem på Familjeliv. Där sparas din graviditet och du kan justera beräknat förlossningsdatum (BF) efter ultraljudet, göra egna noteringar och lägga upp bilder. Om du har blivit förbjuden av din arbetsgivare att fortsätta ditt arbete på grund av risker i arbetsmiljön kan du få graviditetspenning från och med den dagen förbudet gäller.


Graviditetspenning betalas ut längst till och med den 11:e dagen före beräknad förlossning. Men eftersom menscykelns längd kan variera från ungefär till dagar mellan olika personer, kan tiden från menscykelns början till ägglossning skilja sig ganska mycket åt. Vid en regelbunden menscykel på dagar kommer ägglossningen att ske omkring dag räknat från första mensdagen.


Det räknas som graviditetens första dag , trots att man egentligen inte är gravid ännu. Sedan räknar man veckorna som följer. Det skiljer sig ofta mellan hur vården uttrycker vilken vecka man är i och hur de flesta blivande föräldrar uttrycker det.


När en blivande förälder säger ”jag är i vecka 20” brukar det betyda att 19. Om du testar tidigt bör du dock vara medveten om att även om ditt resultat visar ”Inte gravid” kan du fortfarande vara gravid. Detta beror på att hCG-nivåerna varierar från kvinna till kvinna och att det eventuellt inte finns en tillräckligt hög nivå av hormonet för att testet ska visa ett ”Gravid”-resultat. Under den första delen av graviditeten utvecklas embryot från en enda cell till ett foster som har alla kroppsdelar på plats.


Det är vanligt att man mår illa under första trimestern, och att det går över sedan. Räknat från parning är en dräktighet mellan ca och dagar inom det normala. Vet man precis när ägglossningen skett är spannet för de flesta till dagar. Tikar som går över tiden har ofta parats innan äggen varit mogna för befruktning och spermier­na har fått vänta in dem, medan tikar som valpar tidigt följaktligen befruktats senare i löpet.


Jag har bara hört från senaste mensens första dag.

Du kan kolla på niomanader. De två första veckorna är man ju egentligen inte gravi lite märkligt egentligen att man ändå räknar med dem. Du: Medicinska räknas din graviditet från senaste mensens första dag , dvs två veckor före befruktningen.


Folsyra i tablettform finns på Apoteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg