tisdag 24 oktober 2017

Huskur orolig mage

Huskur 8: Mot åksjuka. Nästa gång du ska sitta länge på vägarna – ta med dig en citron att suga på, det håller magen lugn. Du kan också prova att äta salt, ingefära eller att sätta ett plåster tvärs över naveln.


Trött, stressad och orolig ? Be en kompis massera dig mellan skulderbladen. Magknip, gaser och uppkördhet – känns det igen? Det är vanliga symtom på en orolig mage. Om din mage inte mår bra kan den behöva vila från svårsmält mat.


Här kommer en lista på nio olika livsmedel som är bra för magen. Viktigt ät dock att prova sig fram. Vad tål just din mage ? Hur magen påverkar vårt psykiska välmående och beteende är därför just nu en het fråga bland näringsforskare. Alla individer har en unik tarmbiota och därför passar inte alla kostupplägg alla.


Det finns dock ett antal allmänna tips som har bra effekt för de flesta med orolig mage. För den som lider av orolig mage kan det vara bra att hitta en egen metod som lugnar och ger balans, eftersom oro, rädsla och stress ofta förvärrar symtomen. Kognitiv beteendeterapi: Via vårdcentralen kan man få remiss till KBT-psykolog eller själv söka direkt till en privatpraktiserande. När du börjar känna obehag i magen eller uppblåsthet i buken kan du även använda denna enkla huskur : en trasa med varmt vatten.


Lägg den på magen så slappnar den av och gaserna minskar. Citroners egenskaper är mycket fördelaktiga på många områden. Bland annat är deras syror perfekta för att minska gasbildning.


Bananer, mandlar och kolsyrat vatten med grädde kan lindra besvär med mage och tarmar så som förstoppning. Det visar en ny avhandling om egenvård. Sjukvården måste bli bättre på att ta till vara på den erfarenhet som människor som lever med magbesvär har, säger medicine doktor Kerstin Stake-Nilsson.


Diarré och lös mage är något man förr eller senare kommer stöta på här i livet. Diarré innebär man flera gånger per dygn har mycket lös eller rinnande avföring och beror på att något irriterar insidan av tarmen, det som händer är att tarmen arbeter för fullt och pressar allt som är i tarmen fort mot ändtarmen. Magkliniken har i fem år hjälpt klienter med magbesvär, som kronisk diarré, att snabbt minska symtomen och få kontroll på magen.


Nu kan du testa vår webbaserade behandling. Vägledning steg-för-steg med matlistor, recept, frågor och svar, video och checklistor för en lugnare mage fri från besvär. En huskur som kan hjälpa mot en mängd olika besvär, bland annat mot sura uppstötningar och halsbränna. Det kan stimulera magsyran och stärka matsmältningen som ofta minskar flera typer av magbesvär.


För vissa kan det dock få motsatt effekt och ge ökad irritation i halsen. Men det är ett fortfarande ett bra test att göra som ofta. En gasig mage kan göra så ont att det känns som att akuten vore den självklara anhalten, men testa först de här knepen från SELF för att lugna din upprörda mage.


Den gamla huskuren att långsamt dricka ett glas varmt vatten fungerar faktiskt. Dämpa oron i magen med morotsjuice. Morotsjuice innehåller en rad ämnen som är bra för både kroppen och knoppen.


Om du måste ta något mot surheten, oavsett om det gäller halsbränna eller sur mage , bör du prova en av dessa naturliga kurer för att alkalisera syrorna utan att ändra din mages pH-värde. Du bör även undvika livsmedel och till och med bikarbonat, eftersom de kan ha dåliga effekter på lång sikt. Jag skulle inte bara vara orolig för mig själv, utan tänka på att det kanske är ngt som smittar med tanke på att det går.


Ett lugnande örtte som ger snabb lindring vid orolig mage och halsbränna gjort på lakritsrot, ingefära och kamomill. En effektiv och traditionell huskur som man kan ta till när magen gör uppror. Störningar i mag-tarmkanalen – eller ” orolig mage ” – är dessvärre ett utbrett problem idag.


Magbarometern berättar hur svenska magar mår. Men överdosera inte – för mycket kaffe kan göra magen orolig , och kan ge ångest och skakningar samt sömnproblem. Om du låter magen ha några timmar på sig att smälta maten innan du går och lägger dig kommer du vakna med en plattare mage än om du äter middag strax innan sänggång. Det finns många kostråd att ge den som har en stressad mage , men maten är inte allt.


Försöka att röra på dig dagligen då motion är positivt för magens funktion och tarmpassagen underlättas. För den som vill få sin mage att må bra är det också viktigt att se till att vårda sina goda bakterier i tarmen, säger Åsa Vilbäck. Det betyder att det är bra att äta produkter med probiotika, som syrade grönsaker, och undvika antibiotika. Mat-schema för svullna och krånglande magar.


Mat som gör magen glad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg