onsdag 18 oktober 2017

Cancer i tunntarmen

Rate climate actions and stay updated on the climate crisis. Give climate love #128154; , suggest climate ideas #128161; and give climate warnings ⚠️. Adenocarcinom är cancer som kan uppstå i körtlar. Körtlar är organ som utsöndrar sekret, till exempel spottkörtlar som utsöndrar saliv och bröstkörtlar som utsöndrar mjölk. I tunntarmen finns körtelceller som utsöndrar sekret som framför allt behövs för matsmältningen.


Tunntarmen , tjocktarmen och ändtarmen.

Illustration: Thomas Krebs. Tack vare upptäckten av kroppsegna substanser, som kan tillverkas i stor skala i laboratorium, har behandlingen av NET blivit effektivare, samtidigt som adenokarcinom behandlas ungefär på samma sätt och med samma resultat som tjocktarmscancer. Cancer i tunntarmen kommer i två olika former kallade neuroendokrin tumör (NET eller carcinoid) och adenocarcinom. NET är en hormonbildande tumör som kan starta i hela mag- och tarmkanalen samt i lungorna, men oftast i tunntarmen.


Det kan ibland vara svårt att lokalisera tumörer i tunntarmen , men om man gör det och snabbt opererar bort cancern i tunntarmen brukar det se ljust ut för patienten. Symtom och diagnos vid tunntarmscancer. I takt med att allt fler får cancer blir det förebyggande, preventiva, arbetet allt viktigare.


Att minska tobaksrökningen är den viktigaste åtgärden, hälsosam kost är också en viktig faktor. Genom att minska övervikten, äta mer grönt och mindre charkuterier och rött kött kan vi minska risken för cancer.

De initiala symtomen är oftast diffusa, och många patienter söker först sent i förloppet i en bild av genere-liserad tumörsjukdom. Om cancern är begränsad till de inre väggarna i tunntarmen , då chanserna för överlevnad är goda. Totalt 5-årsöverlevnaden för adenocarcinom är ca så länge cancern inte har spridit sig utanför tunntarmen. Tidig diagnos kan garantera snabb behandling av denna cancer och öka chanserna till överlevnad. Ju tidigare cancer upptäcks desto bättre är i regel prognosen.


Lär dig känna igen de vanligaste varningsflaggorna för cancer hos framför allt äldre. Regionalt Cancercentrum Syd har sammanställt fakta om åtta alarmsymtom som signalerar cancer hos mer än fem procent av patienterna. Tumörerna är vanligen belägna i nedre delen av tunntarmen just innan övergången till tjocktarmen, men till gruppen räknas alla neuroendokrina tumörer lokaliserade i tarmen från ligamentum Treitz till mitten av colon transversum. Man känner idag inte till några särskilda riskfaktorer för att utveckla tunntarms-NET.


Riskfaktorer innefattar dålig kosthållning, kronisk inflammation i tarmen, adenom i tunntarmen , och celiaki. Diagnos ställs med bildundersökningar av magen, såsom datortomografi och kontraströntgen. NET kan konstateras genom att mäta mängden hormoner i blodet. Biopsi är vanligt för att undersöka tumörtypen.


Behandlingen mot cancer kan vara skadlig för ett foster. Därför bör du vänta tills du är färdigbehandlad och rådgöra med din läkare om du planerar att bli gravid eller att använda dina spermier i en graviditet. Du bör inte heller amma medan du får cancerbehandling.


Berätta för läkaren om du är gravid när du har cancer. Mer än hälften av patienter med kolorektalcancer har sett blod i avföringen.

Det är särskilt vanligt bland dem med tumör i den nedre delen (vänstra sidan) av tjocktarmen. Motsatt, ju högre upp i tarmen som cancern sitter, desto vanligare är det att blodet blandar sig med tarminnehållet och det därför inte syns. Denna typ av cancer är relativt sällsynta jämfört med mag-och kolorektal cancer. Tolvfingertarmen är den första delen av tunntarmen. Efter mat kombinera med magsyra, ned de i tolvfingertarmen där de blandar med saften i gallblåsan och magsafter från bukspottkörteln.


Om dina symtom ej minskat kan detta bero på att det inflammerade partiet i tarmen trots minskad inflammatorisk aktivitet fortfarande är stelt och förträngt. Man kan då som i ditt fall pröva annan antiinflammatorisk medicinering. Jag sa till dem på skämt att ni har väl hittat cancer också.


Och det var så det var, de hade hittat cancer , berättar Pelle. En elakartad tumör hade bildats i tunntarmen. Tv-tittande och tv-spel består mycket av tiden för Pelle Nordqvist. I alla fall när han är för trött för att vara ute med rullstolen eller permobilen. Sedan följde lungröntgen och så småningom las jag in på kirurgavdelningen för operation.


Jag var glad att operationen gått bra, men det blev en del krångel med att få igång magen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg