tisdag 17 oktober 2017

Ämne att skriva om debattartikel

Det ska vara något ämne som jag lätt kan hitta vitt skilda för-argument till samt något motargument som jag ska kunna besvara. Skriv om vad som helst. En debattartikel måste inte handla om något upprörande ämne. Välj ett ämne som du kan mycket om.


Du kan t ex skriva om varför du föredrar sommaren framför vintern. Det viktiga är inte ämnet , utan hur du bygger upp din argumentering.

Så om du har något att skriva en debattartikel om , så vet du det redan. Om du inte har ett sådant ämne , kanske du skulle avstå från uppgiften? Ett tips på ämne att ta upp för debatt är till exempel hur man tilldelas uppgifter i skolarbetet, där man kan söka konstruktiva lösningar i hur det kanske skulle kunna göras i stället. Det är nämligen så att vi ska börja med att skriva en debattartikel i Svoch vi måste välja ett ämne , fast jag har däremot inte kommit på något ämne än.


Så det vore grymt ifall ni skulle komma på några tips om vad jag kan skriva om. Jag har tänkt på somliga ämnen att skriva om men det känns som om de är inte intressanta. Majoriteten av dem har handlat om invandring på ett eller annat sätt, och för de allra flesta kom det knappast som en överraskning när Gomér i november skrev en debattartikel under rubriken Därför lämnar jag KD för SD. Den debattartikel vi valt att lyfta fram här är den absolut mest lästa av hennes artiklar.


Med andra ord kan en debattartikel handla om nästan vad som helst!

Förberedelse Exempel på ämnen Skoluniform Hemläxor Djurförsök Vapenexport Tänk ut ett ämne du kan argumentera för eller mot. Om du själv har möjlighet för att välja ämne till din debattartikel , är det en bra idé att välja ett aktuellt ämne som berör andra i samhället och som de flesta nog har en åsikt om. Det är viktigt att din debattartikel är relevant och angelägen för dina läsare. Jag älskar att komma på debattämnen!


Hade nyss massor av debatter i svenska. Ge rena sprutor till narkomaner, för eller emot? Betyg i tidigare ålder, för eller emot? Ska åldersgränsen på systemet sänkas, för eller emot?


Eller känns hjärnan som ett vakuum och fingrarna som cement så fort du öppnar ditt pågående manus? Bryt av ditt vanliga skrivande och inspireras av förslagen nedan! När du skriver en debattartikel är syftet att väcka diskussion eller argumentera för en åsikt. Det kan vara klokt att hålla koll på nyhetsflödet så att ditt debattinlägg ligger rätt i tiden. För att läsaren ska se att man verkligen kan sitt ämne och är trovärdig i det man säger måste man samla information och läsa på innan man argumenterar för sin ståndpunkt.


Se själva till att ert specialområde uppmärksammas genom att koppla ert budskap till ett ämne som är aktuellt men inte uttjatat. Valet begränsas naturligt av det huvudbudskap ni vill sända, men de möjliga infallsvinklarna är oftast fler än man anar. UTNYTTJA DAGSAKTUALITET.


En bra debattartikel börjar ofta med orden ”I dag…”. Att beröra känsliga ämnen utan att en enskild individ känner sig träffad är en balansgång för mig som psykologilärare hela tiden och jag hade nog inte valt detta ämne om jag inte känt mig trygg med att vi hinner fördjupa arbetet och diskussionerna kring psykisk ohälsa på psykologilektionerna. Har en läxa till veckan efter lovet där jag ska skriva en debattartikel och sedan göra om det till ett argumenterande tal.

Någon som har tips på bra ämnen ? En kompis skrev till exempel om att man borde vara helt myndig när man är år (dvs sänka åldersgränsen på systembolaget). Därför är det en god idé att ringa eller maila debattredaktören i förväg för att höra om hen är intresserad av ämnet innan du börjar skriva artikeln. Följ debatten och försök vara dagsaktuell. En förklaring kan vara att man under utbildningsåren bemödat sig om att internalisera det juridiska fackspråket.


Det betyder förstås inte att de glömt bort sin juristsvenska, utan bara att de lärt sig när den bör och inte bör användas. Viktigt i en krönika är just att den är personlig, den ska alltså innehålla krönikörens egna tankar och kommentarer. Krönikor kan skrivas ganska fritt, men vissa punkter är bra att alltid tänka på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg