onsdag 16 november 2016

Transsexualism socialstyrelsen

Detta sedan WHO fattat motsvarande beslut. Den transsexuella önskar därför vanligen att förändra sin kropp så den bättre passar den upplevda könsidentiteten vilket inkluderar både medicinsk och kirurgisk behandling. När diagnosen transsexualism inte kan fastställas kan personer med könsdysfori ibland få diagnosen Könsidentitetsstörning utan närmare specifikation (F6) eller Annan könsidentitetsstörning (F6).


Transsexualism stryks från lista över sjukdomar. Bakgrunden är att Världshälsoorganisationen WHO i oktober förra året beslöt att uppdatera sina klassificeringar och bland annat ta bort klassificeringen av transsexualism från ett kapitel om psykiska sjukdomar. En person med könsdysfori lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och kan därför ha en önskan om könsbekräftande behandling. Bland annat beslutades då att transsexualism ska tas bort från ett kapitel som rör psykiska sjukdomar.


Vid behov ska man i stället kunna registrera det när det är en anledning till vårdkontakten. I Sverige omfattar diagnoserna huvudsakligen den grupp patienter som i Sverige diagnostiseras med transsexualism , men diagnosen könsidentitetsstörningar är en smula bredare än diagnosen transsexualism. Detta efter att Världshälsoorganisationen (WHO) fattat samma beslut. I Sverige, liksom resten av världen, klassas transsexualism fortfarande som en sjukdom.


Transsexualism socialstyrelsen

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande RFSL har framhållit att det finns fördelar med beteckningen, eftersom den ger transsexuella personer möjlighet till finansierad vård. Socialstyrelsen tar också fram den svenska versionen av ICD. Vilket kön man tillhör är inte alltid en självklarhet. Man kan känna sig som en kvinna men ha en mans kropp, eller tvärtom, känna sig som en man men ha en kvinnas kropp.


När vi talar om hur personerna som sökt sig till könstillhörighetsutredningen bedöms av utredarna, används dessa förkortningar om alla sökanden oavsett om de vill, ska eller redan är på väg att korrigera sitt juridiska eller kroppsliga kön. Av de vuxna var procent transsexuella, och i gruppen unga under år var hälften transsexuella. Kräver politikernas uppmärksamhet. Det var vid ettiden idag som aktivistgruppen intog lokalerna.


Transsexualism socialstyrelsen

En timme senare hade de tagit över ett konferensrum där de nu kräver att få bli hörda. Det gäller särskilt innehållet i psykologundersökningarna och sättet som Real life perioden ska genomföras på. De senaste åren har antalet ansökningar ökat successivt.


Tidigare forskning har visat att kunskapsnivån om transsexualism hos hälso- och sjukvårdspersonal är låg samt att bemötandet är bristande. En tjej som är född i en killkropp, eller en kille som är född i en tjejkropp. Vissa transsexuella upplever redan som liten att deras biologiska kön inte passar med deras inre självbil medan det för andra uppkommer under tonåren och hos vissa, i vuxen ålder. Något sent upptäcker jag via Arawn att WPATH – den internationella organisationen för experter på transsexualism – har uttalat sig om DSM-V.


Imorgon ska jag, om jag får vara med på en kvällmottagning i stan för personer som vill göra en könsbytesoperation. De måste enligt socialstyrelsen ha kontakt med psykiatriker år innan operation för att man grundligt ska utreda om det kan finnas andra motiv bakom det hela än transsexualism. Vi vill att alla ska kunna läsa Syre. Därför kan du läsa upp till artiklar i månaden gratis. Men det kostar att göra journalistik och vi behöver därför.


Detta är något vi och transrörelsen i Sverige och. Men det där är väl om könsbyten och inte om transsexualism ? Det är just nu många frågor kring om könsidentitetsutredningar. Hur går utredningarna till och vad är det som gäller?


Här besvaras de vanligaste frågorna. David Eberhard är “specialist i psykiatri”, men det gör honom inte till expert på transsexualism. Jag måste bara få säga det, eftersom han uttalar sig som någon slags expert på Newsmill. Förändringen började redan under 50-talet. Under 60- och 70-talen började aktivister kämpa för att alla människor skulle få bestämma själva över sin sexualitet.


Ja, egentligen skall jag väl tacka WHO som är ansvarigt för ICD1 det internationella klassifikationssystemet för medicinska diagnoser. Se nedan) En uppdatering har varit på gång länge och nu har WHO beslutat att lyfta ut diagnosen 64.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg