måndag 21 november 2016

Festmat förbereda dagen innan

Vill du vara säker på att lyckas med festmenyn är ett bra tips att förbereda så mycket som möjligt dagen innan. Fläskfilé är enkelt att steka på och sedan tillaga i ugn dagen innan. Skär upp i bitar dagen efter och servera som kallskuret. Genomgående festlig och framför allt lätt att förbereda långt innan festblåsan eller fina kostymen åker på.


Hummer och nyår är en klassisk kombination. För att slippa hantera hårda skal och vätskande skaldjur i sista stund tar vi hand om den uppgiften redan dagen före och lagar en skaldjurssoppa.

Tricket med fisksoppa är att endast förbereda själva basen i soppan men låta fisk och skaldjur vänta. Gör soppans grund dagen innan och förvara i kyl. Värm upp den i grytan innan servering och tillsätt då fisk och skaldjur. Ni kan förbereda allt dagen innan men vänta med att blanda ihop allt till ca 1h före servering.


Efterrätter som går att förbereda och tillaga redan dagen innan sparar dig mycket tid och gör att du kan fokusera på dina gäster. Man förbereder kycklingen dagen innan maten ska serveras vilket underlättar väldigt mycket under själva festdagen då det är mycket annat som ska göras. Man kryddar kycklingfiléerna med salt och svartpeppar och steker i olja, sedan låter man filéerna svalna och ställer in dem i kylen över natten. Vi kommer att vara fem personer.


Till nyår väljer många att lägga manken till och servera både annorlunda och lyxigare mat.

Trots det kan man laga nyårsmat som är enkel. Bland de råvaror som oftast väljs hittar vi oxfilé, fläskfilé, löjrom och olika sorters fisk. Ett bra råd är att laga nyårsmat som går att förbereda dagen innan.


Detta är ett jättebra recept på fläskfilé med mycket smak utan att vara starkt. Du kan förbereda dagen innan om du vill men låt då bli att sätta in den ugnen. Glöm inte att kylskåpskallt kött kan behöver lite extra tid i ugnen. Dagen för den stora festen närmar sig och kökslistan är lång på saker du måste göra och du undrar hur i all världen ska jag hinna med allt?


Allt handlar egentligen om planering och förberedning. Vilka rätter kan man förbereda en vecka i förväg och vad kan vänta till dagen innan festen? Här är tipsen som gör dig välplanerad. Ett väldigt bra grundrecept på en krämig potatisgratäng.


Gratängen går att förbereda dagarna innan den ska ätas och klarar sig bra i kylskåp. Retro för en riktig fransk festklassiker. Oxfilé surprise går att förbereda dagen innan och bara värma med vitlökssmöret precis innan servering.


Mat till många gäster – här är enkla maträtterna som går att förbereda Klassiska smaker på den mustiga gulaschgrytan som förstärkts med färsk paprika i rött och gult. Den här rätten förbereds dagen innan redo att sättas i ugnen. Här funkar fläskfilé, ytterfilé av lamm, rådjur eller ren.


Ox- liksom älgfilé blir också gott. Servera med rotfruktsgratäng, hasselbackspotatis eller rostade rotfrukter.

Ett fylligt rött vin exempelvis en Merlot från Chile eller Argentina passar bra till. Om du kan tänka dig viss tillagning så tipsar jag om mat man gör i ugnen, t. Allt kan förberedas och sen bara ställas in i ugnen x antal minuter innan det ska ätas. Det vi frös in var pajer (västerbottenost och kantareller), annars gjorde vi den mesta masten dagen innan (huvudrätterna ugnsstekt lax som serverades kall, marinerad fläskfilé. serverades också kall) till det div röror och sallader som kunde förberedas dagen innan. Vi har nyligen haft buffe för ca personer.


Att bjuda till fest är alltid trevligt och festmaten är ofta ett uppskattat inslag. Här hittar du recept på enkel festmat som passar för många gäster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg