tisdag 29 oktober 2019

Regler skorsten

Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Hitta rätt produkt till rätt pris. Vid installation av skorstenar måste även skydd mot uppkomst av brand beaktas. Viktigt att beakta är bland annat de olika belastningar som påverkar skorstenen , höj effekten av värmerörelser, materialegenskaper, beständighet, täthet samt sotel i de fall risk för sådan finns.


Regler om detta finns i BBR avsnitt 5:425.

Om skorstenen är placerad utanför fasaden så kan en linje dras från den högsta punkten med graders lutning, skorstenar som är belägna inom meter behöver skära linjen. Vågrätt avstånd mellan skorstenen och den högre fasaden skall vara minst gånger höjdskillnaden mellan de olika taken. Vad finns det för regler kring skorstenshöjd? Avgörande för hur hög skorstenen ska vara är den förhärskande vindriktningen.


Det vill säga den normalt vanligaste vindriktningen i området. Om röken kommer att blåsa mot andra byggnader eller det egna huset kan det var nödvändigt att höja skorstenen. Ofta får jag frågor på hur högt över nock en skorsten måste löpa för att bli godkänd.

Flertalet installationer som görs bygger fortfarande på den numera förlegade regeln att skorstenen måste vara en meter över nock. Det här är en heltäckande beskrivning av problematiken med eldstäder och rökkanaler. Vi vänder oss i första hand till dig som ska installera en eldstad eller skorsten i en villa eller ett fritidshus. Boken är tänkt att användas som uppslagsbok och hjälper dig att ställa de rätta frågorna när du ska köpa en eldstad eller en skorsten. Dagens regler för skorsten gäller de hus som byggs nya men också äldre hus som byggs till.


För äldre hus gäller de krav på taksäkerhetsanordningar som var i kraft vid tiden för bygglovets utfärdande. Ta del av vilka regler som finns kring montering av kamin och skorsten. Här hittar du information kring bygglov, tillstånd och installationsanvisningar. I tidigare BFS har det även funnits hårdare regler t. Re: skorstenshöj nya regler.


Rätta mig om jag har fel: Ur brandskydds- och förbränningsteknisk synpunkt (ur sotarns och brandkårens perspektiv) är det ok att skorsten från pelletskamin inte mynnar ovan nock. Hvilke regler gælder for rensning af skorstenen ? Hvis du har en skorsten , der er i brug, har du også pligt til at få besøg af en skorstensfejer mindst én gang årligt. Det gælder skorstene, der er tilsluttet oliefyr, pejse, brændeovne eller petroleumsovne.


När det gäller eldstäder och skorstenar krävs det att en bygganmälan görs som skall inlämnas till kommunen, minst veckor innan arbetet skall påbörjas.

Med bygganmälan skall uppgifter medfölja om arbetets art, vem som är byggherre och kontrollansvarig etc. Idag kan du med ganska små insatser få den skorsten du behöver. Bygger du från grunden kan du välja mellan en murad skorsten eller en i rostfritt stål. I ett färdigbyggt hus är stålskorsten ofta det bästa alternativet.


Det finns också ett stort urval av färger och modeller som går att kombinera med den eldstad som du har. Om fallhöjden är högre än meter från arbetsstället till underliggande plan som hindrar fortsatt fall bör uppstigningsanordningen förses med skydd mot fall. Att montera en skorsten från oss är lättare än vad man kan tro. Det smartaste alternativet för dig som behöver en skorsten är alltså att beställa en här direkt på vår hemsida och montera den själv.


Uppstår det problem så finns vi alltid här om du behöver hjälp eller har frågor. Vid montage i skorsten bör skorstensband alltid användas pga att skorstenen “åldras” snabbare än andra murverk. Därför är inte fransk skruv, expander eller dylikt lämpligt att använda i skorsten.


Flexibelt skorstensband med bara tre modulband. Befintlig skorsten och nyinstallation. En stålskorsten har inte samma livslängd som en murad skorsten. Byter du eldningsutrustning ska du kontrollera med en skorstensfejare beträffande lämplig typ av skorsten , placering och skorstenshöjd. Vid nyinstallation används ofta så kallade modulskorstenar av stenmaterial eller stål.


Skorstenens viktigaste uppgift är att på ett säkert sätt leda bort rökgaserna. Lika viktigt är att den passar kaminen som hand i handske och att den smälter in i husets design. Med en skorsten från Premodul är du helt på den säkra sidan. Krav på skorstenar och eldstäder grundar sig på stiftade lagar.


Dessa kan dock vara svåra att tyda, varför det ges ut författningar som är en samlande form för bestämmelser, vilka har stöd i lag. Ibland åtföljs lagar av något som heter förordningar och dessa utges av regeringen. Nedan går vi igenom de regler du bör känna till, för att du ska kunna uppfylla Boverkets regler för brandskydd.


Detta oavsett om du äger ett hus eller hyr en lägenhet, förvaltar en byggna handlägger byggärenden på en kommun eller har någon annan roll i byggprocessen. Vi svarar också på flera vanliga frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg