torsdag 24 oktober 2019

Symptom innan första mensen

Från humörssvängningar till alla hygienartiklar som finns att välja bland! Läs mer om mens och allt omkring det. Ta del av information och tips på Libresse. Lär dig mer om leva med mens här!


Tips och råd kring intimhygien. Hitta all information här!

Du kanske oroar dig för att du ska få din första mens helt oväntat, vid ett olämpligt tillfälle. Du kan använda trosskydd varje dag i väntan på den första mensen. På så sätt kan du känna dig tryggare.


När den första mensen kommer kan du få en lätt brunaktig flytning i trosorna, eller några droppar blod. Men annars känner jag inget. Har en liten dotter och med henne fick jag ont i bröstvårtorna efter bara några dar.


När jag ska ha mens brukar jag få ont i själv brösten så det är ju en skillnad man kan känna, men det kanske bara är jag. Din mens har uteblivit i mer än sex månader, och du vet att du inte är gravid eller har kommit in i klimakteriet. Du är omkring år och har haft ett uppehåll på ett år innan den nuvarande blödningen.

Du kan kontakta de flesta mottagningar genom att logga in. Du som går i grundskolan eller på gymnasiet kan kontakta elevhälsan. Inspirerade av Health listar Hälsoliv sex mer eller mindre bisarra saker som händer med din kropp innan mensen sätter i gång. Nyligen publicerades en studie som visar att rösten påverkas av menscykeln.


När mensen närmar sig blir rösten något mörkare, något som beror på förändringar i könshormonerna. Felicia, 2 var år gammal när hon fick sin första svampinfektion i underlivet. Hon var osäker på symptomen och dröjde med att söka hjälp. Inom loppet av månader återkom den besvärliga infektionen tre gången, trots senare behandling.


Fästblödning kan vara ett av de första symptomen på graviditeten, ungefär sex dagar efter ägglossning, men man kan inte enas om hur mycket man kan lita på ett sådant symptom och därför räknas det som ett osäkert symptom. Tidiga gravidtecken - upptäckt innan utebliven mens ! Jag ska inte ha min mens förrens runt den maj, men känner på mig redan nu att jag är gravid! Innan har jag studsat upp när jag vaknat. Plus att jag har molnande mensvärk och har haft det sen någon dag innan äl.


Mensen försvinner helt. Det tar ofta något år innan mensen helt försvinner. Klimakteriet pågår sedan i några år till efter att mensen har försvunnit.


Den allra sista mensen kallas för menopausen och inträffar i genomsnitt vid års ålder hos svenska kvinnor. Könshår hade jag fått och det absolut sista jag kunde tänka på var att mensen var nära.

Men för alla som har mens så brukar man få extra mycket flytningar två veckor innan mensen (ägglosningen) så första gången jag fick ägglosning var det direkt in på toa och kolla om mensen hade kommit. Det är vanligt att man får ett ändrat blödningsmönster i flera år innan mensen upphör - man kan till exempelvis få en mellanblödning mellan de vanliga menstruationerna. Strax innan du får mens är det möjligt att du upplever symtom (PMS) som indikerar att mensen är på gång. Du kan förvänta dig din första mens ca år efter de första tecknen på att dina bröst börjar utvecklas, mellan åldrarna och 13. Innan dess kommer du förmodligen att märka gula eller vita fläckar inuti dina underkläder.


Försöker du bli med barn kan de där veckorna innan det är dags att ta testet kännas evighetslånga – och då börjar man gärna leta efter alla tänkbara väldigt tidiga tecken på graviditet. Sådana tecken som uppstår redan innan utebliven mens. Vissa kvinnor upplever besvär strax innan de får sin mens. Det är dessa symtom som kallas PMS (premenstruellt syndrom ). Exempel på sådana symtom är huvudvärk, ömhet i brösten, humörsvängningar och viss viktuppgång (på grund av att vätska binds i kroppen). Skrivet av: Mima: Min äldsta dotter (drygt 10) har haft ont i magen i lite mer än en vecka.


Det kommer och går, ingen makgsjuka, ingen feber men smärtor till och från. Ska ta henne till doktorn om det inte slutar snart. Men så slog det mig att det kanske är så att hon är på väg att ¨få sin första mens. En annan sak är att när du har fått din första mens är det mycket olika hur snabbt det blir stadig och stabilt inom en cykel.


En i klassen var stadig inom månader. Det kan vara att mensen inte kommer på 2-månader efter den första innan det plötsligen kommer en till. Ungefär en vecka innan mensen så började symptomen. Jag tror att de flesta som känner symptom bara någon dag efter ägglossningen faktiskt inbillar sig eftersom de så gärna vill vara gravida. Det finns ju något som kallas skengravid som innebär att man framkallar alla symptomen själv genom att känna efter så mycket att.


Det är bra att komma ihåg att mensen kan utebli en måna oavsett hur regelbunden den varit förut, utan att man nödvändigtvis är gravid. Att mensen uteblir kan bero på tex pga stress, oro etc. Om din mens är en vecka sen kan du testa att göra ett graviditetstest.


Var kan du göra ett graviditetstest? Själv köpa ett test på Apoteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg