fredag 18 januari 2019

Validitet och reliabilitet

Man bör alltid sträva efter hög validitet och reliabilitet. Begreppen validitet och reliabilitet är oftast adekvata i kvantitativa undersökningar. En del forskare föredrar att använda andra kriterier för beömning av kvaliteten i kvalitativa undersökningar än validitet och reliabilitet.


Däremot kan ett test eller en mätning inte ha högre validitet än reliabilitet. Vid test-retest- reliabilitet utför man upprepade mätningar på samma sätt, och mäter sedan samvariationen – korrelationen – mellan de olika mättillfällena.

Reliabilitet avseende tester kan mätas på flera olika sätt. Med validitet , dvs giltighet, menas mätinstrumentets förmåga att mäta det som det påstås mäta. Validering och reliabilitet. EPT har som ambition att mäta hur väl en persons personlighet ryms i de arketyper som beskrivs.


Att skriva denna uppsats har stundtals varit svårt, för jag har verkligen velat göra mina 2. Kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder använder olika datainsamlingstekniker för att få. De bör också grundas på korrekta uppgifter och därmed ha hög validitet och liten inverkan av felkällor. I den forbindelse bruges begreberne validitet og reliabilitet.

Kort sagt handler validitet (gyldighed) om, hvorvidt du nu også har undersøgt det, du præsenterede i problemformuleringen, og reliabilitet (pålidelighed) henviser til kvaliteten af de data, du har fået frem. Om du ställer dig på vågen och den visar kg och du en timme senare ställer dig på samma våg och den visar kg så kan du inte riktigt lita på vågen. Den har en låg reliabilitet. Sedan kan reliabilitet och validiteten alltid diskuteras när det gäller yngre barn som fortfarande fantiserar och talar utifrån vad åldern berättigar dem till. Ett undersökningsresultat anses ha hög reliabilitet när en upprepad studie uppnår samma resultat.


Undersökningarna görs i en viss kontext vilket leder till att de kvantitativa. Det viktigaste du kan göra för att uppnå god reliabilitet och validitet är att ha en genomtänkt frågekonstruktion. När vi utvecklat EPT har vi försökt att göra en bedömning av dess validitet och reliabilitet.


Ställer du genomtänkta frågor till dina respondenten så genereras också trovärdigare data. För att hjälpa dig skapa undersökningar som uppfyller hög reliabilitet och validitet har vi tagit fram enkla steg att följa. Men hur vet du som ska köpa in eller använda ett test vilka som faktiskt håller måttet? Det är lätt att gå vilse i vad som låter bra, och vad som faktiskt är objektivt bra. I moderna resonemang tas ibland också hänsyn till mätningens konsekvenser.


Skip navigation Sign in. This video is unavailable. Det finns många olika typer av validitet och reliabilitet beroende på hur man väljer att dela upp det, men talar man generellt sett är grundförklaringen att validitet innebär att man mäter det man avser att mäta medan reliabilitet innebär hur precis mätmetoden är.


Samfundsfaglig metode - reliabilitet og validitet.

Tips: - Viktigt att ha en teoretisk utgångspunkt. Med validitet menar man giltighet, och det betyder hur väl ett mått mäter det är avsett att mäta eller hur väl det man mäter står för något i verkligheten. När man diskuterar validitet så är det ofta man kommer in på lite filosofiska resonemang.


Behavioral Pain Scale och Critical Care Pain Observation Tool var de smärtbedömningsformulären som fick tillfredställande poäng avseende reliabilitet och validitet. FLACC skalan visade högsta värde avseende reliabilitet och validitet , av möjliga och denna skala kan rekommenderas vid smärtbedömning inom intensivvård. Syftet med projektet är att studera reliabilitet och validitet hos de svenska versionerna av ADOS och ADI-R när de används i reguljär klinisk verksamhet med utgångspunkt från inspelade ADOS-bedömningar och ADI-R-intervjuer från olika kliniker runt om i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg