onsdag 16 januari 2019

Stonewallupproret

Upproret spreds snart till större delar av gayrörelsen i Greenwich Village. Manifestation kommer att gå till historien som världens första prideparad och därmed blir en milstolpe för hbtq-rörelsen, för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersonernas rättigheter. Vad som började med att gästerna på gayklubben Stonewall Inn motsatte sig polisens razzior utvecklades till protester mot polistrakasserier över hela USA. Deras strategi var att försöka visa att homosexuella kunde smälta in i samhället och vara som ”alla andra”.


Stonewallupproret var dock inte första gången hbtq-personer hävdade sina rättigheter i USA. Protesterna spred sig och fick till slut New York att koka av demonstrationer, vilket resulterade i världens första pride-parad. Just nu går det exempelvis att höra historien om händelserna i Sveriges Radios PDokumentär. Kati Mustola har forskat i köns- och sexuella minoriteters historia i Finland.


Kravaller hade redan tidigare brutit ut i Los Angeles. Dels för att betona vikten av allianser, men också för att lyfta att rasifierade transpersoner är och alltid har varit en del av rörelsen. Från att då vara en rörelse som framför allt lyfte frågor om homosexuell identitet, till att börja lyfta lesbisk identitet och sen inkludera bisexuella och därefter trans- och queerpersoner.


Stonewallupproret

I backspegeln är det dock svårt att säga exakt vad protesterna betydde. Upproret anses av många vara den vändpunkt där gay-rörelsen blev en rörelse som slutade be och istället började kräva sina rättigheter. Motståndet från barbesökarna blir snart våldsamt och en uppretad folkmassa tar till stenar och tillhyggen.


Den urartade polisrazzian blir starten på ett flera dagar långt upplopp. Börja dagen med Nyhetsmorgon! Under varje morgon, hela veckan, alla dagar året om, bjuds det på det senaste från nyhets- och nöjesvärlden.


De upplevde dock en homofobi hos dessa så istället skapades Gay Activist Alliance som enbart kämpade för HBT-personers rättigheter. Superstjärnan Taylor Swift dök plötsligt upp på scenen på New York-klubben Stonewall Inn, till publikens enorma förtjusning. Börsmorgon Ett dagligt magasin om börs och marknad som sänds när börserna öppnar i Stockholm och övriga Europa. Di:s experter och inbjudna gäster.


Stonewall-kravallerna i New York för femtio år sedan pågick i fyra dygn och blev starten för USA:s hbtq-frigörelse. DN har träffat några som var med. Det motsvarar att procent av orden är vanligare.


Stonewallupproret

Dramat fokuserar på Danny Winters, som flyr till New York och lämnar sin syster kvar hemma. Han hittar till Stonewall Inn där han möter Trevor, men också chefen Ed Murphy. Dagens program sänds från Pride House i Stockholm och handlar om att det var år sedan Stonewall-upproret – den händelse som startade den moderna. En av grundarna av Gay Liberation Front och Gay Activists Alliance.


Sylvia Riveras feministiska gärning Sylvia Rivera växte upp med sin mormor efter att hennes far övergivit henne och modern tagit livet av sig när hon bara var tre år. I Sverige deltar även polisen ofta i Pride, vilket ofta brukar vara ett uppskattat inslag i paraden. Det bidrog till en rad demonstrationer mot polisen och deras övervåld. I rollerna ser vi med Anna Bromee och Stefan Clarin. Tilde, deltagare i festivalen.


Stonewallupproret

Arbetaren har besökt Pride House, där samtal, workshops och debatter hålls i veckan, och pratat med några av festivalens besökare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg