fredag 18 januari 2019

Samariaravinen med barn

Gå förbi köerna med enkla mobilbiljetter. Låt GetYourGuide bli din resepartner. Res utan oro med GetYourGuide! Boka aktiviteter i Chania! Få ut det mesta av din sightseeing!

Samariaravinen ligger i regionen Chania, och är en stor turistattraktion på Kreta. Den mest berömda delen av ravinen är “Järnportarna” där ravinen endast är fyra meter bred och bergssidorna upp emot 5meter höga. Det är verkligen en utflykt att rekommendera. Vår grupp hade nöjet att göra vandringen med en duktig guide från Temaresor.


Under vandringen fick vi därför en utmärkt guidad vägledning! Leden funkar för barn , men längden – minst 4-timmar med barn – ska inte underskattas. Våra hade inte klarat det utan rejält med gnäll och jag är glad att jag fick upplevelsen utan att fokusera på någon annan.


Olika för olika barn det där dock, såklart.

Terrängen i ravinen är grov, stenig och ojämn och vandringen lämpar sig inte som har problem med hjärtat eller för gravida kvinnor. Du behöver alltså inte kånka med vatten för hela vandringen. Toaletter finns också längs vägen om du skulle bli nödig.


En varm tröja, och gärna ett par långbyxor, är också bra att ta med. Solimar Aquamarine Hotel är ett trevligt All Inclusive-hotell för hela familjen. Hotellet har ett trevligt poolområde med pool, barnpool och solterrass.


För de yngre finns det ett litet vattenland och hotellets underhållningsteam arrangerar aktiviteter och underhållning för både barn och vuxna. Chania på Kreta är utan tvekan en av Greklands allra vackraste hamnstäder. I mitten av bukten, skyddad av två halvöar, ligger den välkända venetianska hamnen med byggnader vars historia sträcker sig tillbaka flera århundraden. Med gäckande, mytomspunna djur lurande i terrängen och havet hägrande i fjärran. Följ med Aftonbladet Resa på vandring i Europas längsta ravin på Kreta.


Apollos resor till Agii Apostoli är ett måste för barnfamiljer! Barn älskar nämligen Agii Apostoli och det är inte svårt för deras föräldrar att göra detsamma. Det lugna semestertempot och badvikar med långgrunda sandstränder inbjuder till många härliga familjestunder. Jag vill dock varna för att flera beskrivningar antyder att vandringen är relativt enkel.


Att vandra hela sträckan är mycket krävande med branta nerförsbackar och ojämn och stenig terräng.

Bra vandringsskor är ett måste och vana från tidigare vandringar. Atmosfären är genuint grekisk och huvudstaden med sina vindlande gränder som kantas av vitkalkade hus är typiskt för den sporadiska arkitekturen. Att resa till Skopelos är både avkopplande och njutningsfullt.


Här får du en lugn semester med god mat och många sköna timmar vid havet. Hur underbart den än är med sand mellan tårna kan man ibland på solsemestern tröttna på san men räds inte! Nedanför bergsplatån Preveli på sydkusten söder om Rethymnon hittar du en lugn och skön strand med skuggande palmer och runda, små stenar som varken fastnar i barnens kläder eller i solkrämen. Att gå från Agia Roumeli till HorasFakion är en bra vandring med möjlighet att stoppa i Lotro om man vill vandra kortare sträcka. Det finns bra pentionat i de flesta byar utmed vägen.


Men när dragspelaren vid stadsmuren börjar kännas hemtam och tjejen med den slöa kungsboan inte ens orkar tjata om att vi ska ta kort längre, då är det hög tid att dra. Fly med hyrbilen, västerut, förbi en långdragen förort av turistbyar som lunkar på i semestertakt. Minilivs och tavernor, plastfotbollar och strandtennis. Vi fick dock stora problem.


Samma dag som vi kom ned till kreta hade dom haft en ganska stor jordbävning tidigare på dagen, vilket gjort att dom fick stänga ravinen. Så den planerade trippen dit på tisdagen med Apollo blev inställd. Kommer du in med båt från Pireus står det folk i hamnen och erbjuder dig rum. Elafonisi, klassad som Kretas finaste stran med en atmosfär som liknar Söderhavets.


Buss från Chania tar timmar. Frangokastello, en liten stad och ett förfallet fort vid en orör bred strand med grov sand och långgrunt vatten. Kreta är 2kilometer från väst till öst och mil på sitt bredaste ställe och har drygt 1mil kust. Orter som Platanias väster om Chania attraherar varje år tiotusentals svenskar, såväl barnfamiljer som unga med sin fina strand och nöjesliv. Något av det bästa med Kreta är de vackra orterna som har allt från shopping till restauranger och trevliga hamnpromenader.


Bor du på den östra sidan så är Agios Nikolaos ett säkert val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg