fredag 11 januari 2019

Dinosauriernas tidsålder

Dinosauriernas tidsålder. Kursen är en introduktion till jordens och livets utveckling med utgångspunkt från den tid då dinosaurierna härskade. Evolutionen av dinosaurier och andra ryggradsdjur täcks liksom dinosauriernas undergång.


Jordens historia är uppdelad i olika så kallade geologiska tidsåldrar , ända från det ögonblick vår planet blev till, tills nu när vi lever. Dessa kallas med ett gemensamt ord för mesozoikum. Under trias var klimatet mycket torrt.


Kursen ger en introduktion till jordens och livets utveckling, med särskild tonvikt på dinosauriernas tidsålder. Den täcker uppkomsten och evolutionen av såväl dinosaurier som andra ryggradsdjur under de paleozoiska och mesozoiska tidserorna fram tills dinosauriernas utdöende. Trias, Jura och Krita. Det var många reptiler som försvann, men dinosaurierna hade lätt att vänja sig och klarade sig bra. Vi använder cookies på Antagning.


Genom att stanna kvar på. Det är de som till exempel gräver upp fossil (ben och spår efter utdöda djur och växter). Sedan försöker de räkna ut hur djuret såg ut och hur det levde. Nya rön visar att den troligen är den enda dinosaurien som lever nästan helt i vatten.


I motsats till de andra stora rovdinosaurierna äter Spinosaurus främst stora fiskar. Den fångar också flygödlor och mindre dinosaurier i närheten av vatten. Riskerade stora dinosaurier överhettning?


Dinosauriernas tidsålder

Till detta kommer att klimatet under dinosauriernas tidsålder var varmare än nu. Det var kanske till och med så att mycket stora dinosaurier hade blivit överhettade, om de hade samma höga energiomsättning som dagens däggdjur och fåglar. Gruppen saurischia delas sedan in i ödlefotade (sauropoder) och djurfotade (theropoder), de förstnämnda var växtätare och de sistnämnda köttätare. Det fanns en mängd olika dinosaurier över hela världen, de levde under olika tidsåldrar och vissa utrotades när mer välutvecklade djur kom. Plesiosaurier hörde till de mest framgångsrika marina rovdjuren under dinosauriernas tidsålder.


En del, som den berömde Liopleurodon, var kolossala rovdjur, upp till meter långa. De var motsvarigheten till vår tids vithajar och späckhuggare, säger forskaren Sven Sachs vid Naturkunde-Museum Bielefeld. Och det är i gränsen mellan krita och paleogen som forskarna hoppas hitta rester från det asteroidnedslag som anses ha satt stopp för dinosauriernas tidsålder.


Dinosauriernas tidsålder

Det är inte säkert att man kan se gränsen med blotta ögat. Om det inte går får man göra kemiska analyser, säger Anders Lindskog, forskare i geologi. Oenigheten beror delvis på att forskarna bara känner till några få fyndplatser från den sista delen av dinosauriernas tidsålder , och inga av dem innehåller fossil från tiden då nedslaget inträffade. Men det har ett nytt fynd ändrat på. I ett ödsligt område i norra USA har en forskargrupp hittat ett förhistoriskt Pompeji.


De äldsta ödlorna uppträdde mer än trettio miljoner år före dinosaurierna. Några få stora ödlor, som den människoätande komodovaranen, har kallats kvarlevor från dinosauriernas tidsålder , men det är historiskt felaktigt att säga så. Ingen ödla har någonsin utvecklat de fågelliknande drag som är typiska för varenda dinosaurie.


Dinosauriernas tidsålder

Blommor från dinosauriernas tidsålder. Jättemagnoliorna från Asien stortrivs i Cornwall. I Sverige får vi nöja oss med korsningar. Juraperiodens jättelika sauropoder ersattes delvis av fågelhöftade dinosaurier som Triceratops, Pachycephalosaurus och Nodosaurus. Tyrannosaurus hörde dock till periodens jättar.


Från äldre krita härrör dinosaurierna Sinornis och Iberomesorinis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg