tisdag 11 december 2018

Kristendomen utbredning

Hur började kristendomen ? Varför välja kristendomen ? Det här uppdraget utförde de troget. Artikel (sid) i pdf-format ur tidningen Nordisk Filateli där historie- och religionsläraren Carl-Henrik Larsson berättar om kristendomens heliga riter. Det kallas att det är treenigt.


Det tidigaste spåren av kristendom i Sverige är från 500-talet.

Under 700-talet tyder gravskicket på kristen tro, särskilt i Västergötland. Sedan den tiden och särskilt under Medeltiden var den officiella kyrkan underställd påven Rom, med vissa särarter som Svenska kyrkan behållit. Trots att kristnande förutsätter hjärtats tro och munnens bekännelse enligt kristendomens urkun har kristendomen allt sedan frankerriket utvecklat en kultur att vinna själar, eller snarare utöka sitt territorium, genom våld och tvång, exempelvis korståg, och med tiden inkvisitionen. Under 300- och 400-talet började det romerska imperiet att falla samman. Historia och utbredning.


På 300-talet delades det i Östrom ochVästrom Och under 400-talet brukar man säga attVästrom upphör att existera. Detta kom självklart att förändra Europa enormt. Protestantiska kyrkor utgår från Martin Luther tolkning av kristendomen kallas evangeliska.

På kejsar Theodosius den stores ti på 380-talet, blev kristendomen statskyrka, och omkring år 4var riket kristnat. Kristendomens utbredning. Då var kristendomen redan statsreligion i Armenien och Etiopien.


Under 400-talet bröt ett flertal kyrkor med majoritetslinjen. Vad är det som gör kristendomen så bra? Den ortodoxa kyrkan i Finland är självständig, och är en av Finlands två folkkyrkor. Eftersom Romarrikets kejsare Konstantin konverterade till kristendomen år 3blev hela Europa framöver mycket präglad av religionen. Kyrkan och dess inflytande Den typ av kristendom som Västeuropa följde var romersk-katolicism.


Jag valde att skriva om detta ämne av flera olika orsaker. För det första är det väldigt aktuellt tema, det talas mycket om muslimer, islam och speciellt det heliga kriget i våran media. Jag tycker att mina kunskaper om islam och dess utbredning är väldigt dåliga och det ville jag ändra på.


Som helhet är kristendomen utan tvekan världens största religion. Det var Jesus av Nasaret, som sägs vara Guds son, som grundade religionen. Rom, i nuvarande Italien, och Konstantinopel, i nuvarande Turkiet, blev tidigt två centrum för kristendomen. Utifrån detta utvecklades och stadfästes successivt ett antal dogmer som formade kristendomen till en ny religion i kontrast mot såväl judendomen, som avvisar tanken på att Jesus skulle vara den Messias som Gamla testamentets profeter förutskickat, som den grekisk-romerska mytologin. Vem som förmedlar sann fakta om kristendomen blir för varje ny utväxt allt mer omöjligt att samsas om.


Korståg och kolonialism Under medeltiden växte kristendomen till den dominerande religionen i Europa. Den är lätt att förstå, med det finns sidor av den som kräver förklaring.

I kristendomen utgår man från Jesus, guds son. Läran kring Jesus och hans liv skildras i Nya testamentet. Korset är en kristen symbol, då Jesus ska ha avrättats genom att bli korsfäst. Vad skilde den nya läran kristendomen och den judiska läran åt?


Jag menar de första århundradena efter Jesus död. Jag undrar hur många det är i världen som tror på bibeln och hur många religioner som tror på bibelns Adam och Eva. Fråga: Jag och några vänner forskar lite om klädsel i olika religioner. Jag söker efter typiska kristna kläder, men det är svårt att hitta.


Den kristna kyrkan har aldrig haft några särskilda regler vad det gäller kläder. Fråga: Har kristendomen några viktiga grundregler? De yttersta grundreglerna för kristendomen (som ju började som en sekt inom judendomen) är de tio budord som Gud gav till Israels barn genom deras ledare Mose vid berget Sinai.


Buden ristades in på två stentavlor. Islam och kristendomen har ett lite mer tydligt himmel och helvete medan inom judendomen är det lite otydligare hur ”efterlivet” ser ut. GEOGRAFISK UTBREDNING De tre religionerna uppstod i Mellanöstern och har sedan spridit sig över världen olika mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg