torsdag 27 december 2018

Delat barnbidrag försäkringskassan

Om du ska separera från föräldern till ditt barn är det viktigt att diskutera hur ni ska dela på barnets försörjning framöver. Barnets försörjning kan påverkas av att ni inte längre lever tillsammans. Barnbidrag och eventuellt flerbarnstillägg.


Föräldrarnas gemensamma anmälan om mottagare. Försäkringskassans inläsningscentral. Skicka blanketten till. Genom att klicka på Jag accepterar-knappen samtycker du till att cookies används. Förnamn och efternamn.


För att kunna använda Mina sidor och en del andra funktioner behöver du acceptera cookies. Bidraget betalas ut till och med barnet fyller år, men minst till sommaren. För att dela på barnbidraget på detta sätt så krävs dock att ni är överens, om ni inte är det så kan det leda till en tvist. Om föräldrarna är skilda och delar på barnbidraget så innebär inte det per automatik att flerbarnstillägget delas mellan föräldrarna.


Delat flerbarnstillägg. Istället så görs en utträkning baserat på hur många barnt totalt som föräldern får delat barnbidrag och studiebidrag för. Behörigheten får du av din arbetsgivare.


När föräldrar har gemensam vårdnad om ett barn ska barnbidrag utbetalas med hälften till vardera föräldern, om de inte har anmält vem som ska vara bidragsmottagare. Om någon sådan anmälan inte görs ska fler-barnstillägget lämnas till dem båda och beräknas proportionerligt enligt nuvarande bestämmelser. Vad barnbidraget ska räcka till.


Delat barnbidrag försäkringskassan

Tanken med ett barnbidrag är att det ska ge ett tillskott för de extra utgifter som ett barn innebär – t. Det räcker en bit på vägen, ungefär en tredjedel. När det infördes var bidraget 2kronor per och år (ej indexjusterat). Om någon anmälan inte görs i samband med att rätten till barnbidrag inträder eller om anmälan inte är samstämmig, ska enligt utredningens förslag båda föräldrarna vara bidragsmottagare. Rapporten har remissbehandlats. När barnet lämnar Sverige har du inte längre rätt till barnbidrag.


Titeln var Utredning om könsneutralt och delat barnbidrag. B) I propositionen föreslås att vid gemensam vårdnad om ett barn skall det allmänna barnbidraget betalas ut till den förälder som av föräldrarna gemensamt anmäls till Försäkringskassan som mottagare av barnbidraget. Totalt betalar staten – via Försäkringskassan – ut barnbidrag för ungefär miljarder kronor varje år. Det är, som namnet vittnar om, ett ekonomiskt stöd som betalas ut till föräldrar som bor och har barn i Sverige. Så får du barnbidrag och flerbarnstillägg.


I fråga om rätten att uppbära allmänt barnbidrag likställs med föräldrar de, som med socialnämndens tillstånd har tagit emot ett utländskt barn för vård och fostran i syfte att adoptera det. Vår son är skriven hos sin mor och idag går såväl barnbidrag som vårdbidrag till henne. Vilka möjligheter har jag enl lag att mot hennes vilja erhålla hälften av dessa bidrag? Vi har delat vårdnad halva tiden var.


Jag har bett henne om att ge mig halva summan från båda bidragen men hon vägrar. Så fuskar svenska folket med vab, barnbidrag , sjukpenning och föräldrapenning. Bostadsbidrag krävs tillbaka av Försäkringskassan.


Delat barnbidrag försäkringskassan

Om det i särskilt fall finns anledning, får Försäkringskassan helt eller delvis efterge kravet på ränta enligt tredje och fjärde styckena. Rätt till allmänt barnbidrag må ej överlåtas och kan förty icke tagas i mät för gäld. En myt som florerar är den om att invandrare, då de erhåller uppehållstillstån skulle få barnbidrag och föräldrapenning retroaktivt.


Jag har varit i kontakt med Försäkringskassan för att kolla upp vad som faktiskt gäller för utrikes födda och rätten till barnbidrag och föräldrapenning. Gällande barnbidrag fick jag följande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg