onsdag 19 december 2018

Hur framställs tjejer och killar i media

Hur individer och grupper framställs , till exempel utifrån kön och etnicitet. Möjligheter och risker förknippade med Internet och kommunikation via elektroniska medier. Etiska och demokratiska dilemman som. En annan anledning till att vi måste få det här på rätt fot är på grund utav hur kvinnor och män målas ut i media på två helt olika sätt.


Männen målas ut som respektabla, värdiga, och det porträtteras med makt och värdighet medan det kvinnliga könet ständigt blir objektifierat och sexualiserat. Killar och tjejer framställs olika i reklam, tv-program och i tidningar. Vi träffar Naomi som går i sexan. Hon är feminist och kämpar för att killar och tjejer ska behandlas lika.


Hon är trött på att media ständigt förmedlar bilden att tjejer ska vara smala och snygga och att det enda tjejer tänker på är smink, kläder och killar. Kan det vara tvärtom, att killen fotograferas och intervjuas på samma sätt som tjejen ? Vilken bild av tjejer och killar kan skapas om man speglar dem på det här sättet? Man kan också fundera på hur killar och tjejer Män är mycket vanligare att män är chefer, och i bolag sitter väldigt få kvinnor i genomsnitt sämre lön än män, trots att de ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd. Expressens ambition är tydlig.


Hur framställs tjejer och killar i media

I tidningar kan det skrivas om hur våra ungdomar ska utvecklas och agera i sin sexualitet och hur han som kille och hur hon som tjej ska vara. Dessa förväntningar och krav tror vi kan leda till en känsla av att tvingas leva upp till stereotyper som skapas av samhället. Experten Anja Hirdman berättar om hur killar och tjejer skildras olika i media och varför det är så.


Vi får också veta hur många av de som intervjuas i nyheterna som är kvinnor. Genus är det begrepp som används för att förstå och urskilja de sociala och kulturella faktorer som gör att tjejer och killar förväntas vara på ett visst sätt. Avsikten med begreppet genus var ursprungligen ( och är fortfarande) att underlätta en fördjupad och saklig diskussion om kvinnor och mäns olika villkor i samhället. Likaså hur djupt rotat de sitter hos var och en och hur svårt det är att kasta av sig olika föreställningar.


Vidare får eleverna fundera på hur maktstrukturen ser ut i klassen och generellt på skolan. Just det klippet är: en tjej och en kille sparras, kanske att det började oskyldigt, men under klippet känns det mer att heder står på spel, båda verkar irriterade över att den andre typ mopsar - men ingen av dem siktar med riktiga slag eller full kraft, det är mer lite body slapping, han ger henne en spark, hon sparkar tillbaka och. Det är av intresse att ta reda på i vilken utsträckning de använder sociala medier, vilka medier de vanligen använder sig av och hur de väljer att agera på valda medier. Hur hanterar tjejer och killar kommu nikation på sociala medier?


Avsnitten Tjejer och kärlek bidrar till att stödja bilden av hur tjejer och tjejers kärleksrelationer framställs i tidningar. Det sista avsnittet Tjejer och vänskap bidrar till att skapa en förståelse för tjejer i vänskapsrelationer. Första dagen i förskolan satte de en tjej mellan två killar , och sa att det var för att det inte skulle bli så stökigt i klassrummet, detta innan de ens hade hunnit se vilka personligheter vi hade.


Hur framställs tjejer och killar i media

Ibland delade de även upp oss, så att killar fick springa ut och leka, medan tjejerna skulle vara inne och sy. För att killen ska fasta vid reklamen och när han ser raklöddret tänker han på den snygga tjejen i bakrunden. Det måste ändras för tjejer inte ett objekt vi är människor precis som killar.


Här ett klipp om tjejer och killar i media som driver om hur de framstår. Hur påverkas en relation av vetskapen att ens partner tittar på porr? Många tjejer känner att de måste göra sig till för att leva upp till killars förväntningar.


Hur framställs tjejer och killar i media

I reklamer och media framställs ofta kvinnor som sexiga, utmanande och med en speciell typ av kropp. Det är därför mer regel än undantag att som tjej känna att ens. Har någon sett Lisa, tjejer och killar ? Vänta nu, du är tjej som bodde tillsammans med en annan tjej ? Och du pratade med killar som ansåg det vara konstigt att ni bodde ihop som vänner?


Det är väl snarare logiskt i så fall, om ni inte är homosexuella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg