tisdag 18 december 2018

Har morföräldrar umgängesrätt

Storsäljande silverschampo här. Ger kraftig, långvarig stadga. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online.


Som mor- och farförälder har ni ingen umgängesrätt med ert barnbarn. Socialnämnden ska då gå till domstol och begära beslut om umgängesrätt för er. Under de senaste åren har man också diskuterat ifall far- och morföräldrar eller andra närstående vuxna till barn enligt lagen ska få mera rättigheter att träffa barnbarnen och ifall de vid en vårdnadstvist kommer att kunna förordnas umgängesrätt med barnbarn.

Detta kanske är fel forum, men ni verkar så kunniga om lagen så jag chansar. Om det nu är så att den nuvarande vårdnadshavaren skulle förhindra och förbjuda umgänge med ert barnbarn, har ni en möjlighet att få till umgängesrätt om ni har stått barnet nära sedan innan. Denna möjlighet består i att ni kontaktar socialnämnden och ber nämnden väcka talan om umgängesrätt åt er, se kap.


Förebild för en sådan talerätt finns att hämta i föräldrabalken som avser den taleberättigade kretsen vad gäller god man och förvaltare. Samtidigt är det angeläget att inte far- och morföräldrars umgängesrätt missbrukas av en förälder som inte har vårdnads- och umgängesrätt med barnet. Om man har en dotter som avlider och hennes barn hamnar hos sin pappa som de endast haft sporadisk kontakt med i annan stad.


Han sätter sig på tvären när mormor och morfar vill träffa barnen, kan man då få umgängesrätt ? Lagen stadgar att du som förälder har ett ansvar att tillgodose ditt barns behov av umgänge med någon som står barnet särskilt nära (kap. § tredje stycket FB).

Som exempel på någon som står barnet särskilt nära brukar det talas om far- och morföräldrar. Morföräldrar bör också vara juridiskt eller biologiskt relaterade till barnet. I Kalifornien, kan vem som helst som har en relation med ett barn i en familj kapacitet stämma för umgängesrätt. Domstolarna i Kalifornien kommer då att besöka tilldelning om det är i bästa intresse för barnet. Däremot har barn enligt lagen rätt till umgänge med den förälder som barnet inte bor med.


Mor- och farföräldrar har inte umgängesrätt med sina barnbarn. Barn kan därutöver ha behov av umgänge med närstående personer, till exempel far- och morföräldrar. Såvida ett sådant umgänge inte anses som olämpligt för barnet. Där har mor- och farföräldrar laglig rätt att träffa sina barnbarn, så kallad e visitation rights. Andra nordiska länder har lagstiftat om mor- och farföräldrars rätt till umgänge med sina barnbarn.


Det måste bevisas att de är olämpliga att träffa barnbarnen för att de ska nekas umgängesrätt. Grundlagen Mor-och farföräldrar kan ges umgängesrätt om domstolen fastställer att det är i bästa intresse för barnet. Kansas lagstiftningen tillåter morföräldrar att begära besök om de har en etablerad och viktig relation med barnet. Farföräldrar kan ges umgängesrätt om domstolen avgör detta är i bästa intresse för barnet. Kansas lagen tillåter morföräldrar begära visitation om de har en väletablerad och betydande relation med barnet.


Har de biologiska farföräldrar umgängesrätt efter ett barn har antagits i Ohio? Att tillåta sådan visitation skulle vara helt efter bedömning av att anta föräldrarna.

Det finns inte en lag som skulle tvinga dem att tillåta några släktingar till det adopterade barnet att fortsätta en relation. I dag lördag är det återigen dags för den nationella dagen för far- och morföräldrar. Meningen med dagen är att lyfta fram den äldre generationens betydelse för barnbarnen. I vidare bemärkelse har det som mor- och farföräldrar gör betydelse även för samhället.


Hon har även nya far och morföräldrar som älskar henne och tagit på sig rollen helt. Så hon saknar inget i sitt liv utan har det mycket stabilt. Hennes biologiska pappa vill ha umgängesrätt bara för att få kontroll över mig, han vet hur mycket det skulle skada mig då jag inte kan garantera mitt eget barns säkerhet när hon är med honom.


Min man har en dotter sedan tidigare. Hon är hos oss jämt och hos mamma varannan helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg