söndag 30 december 2018

En långvarig förlovning handling

Jeunets idérikedom samsas väldigt väl med en lite allvarligare ton än tidigare och filmen känns. Fem desperata män skjuter sig själva för att få komma bort från fronten vid Somme, under 1:a världskriget. De döms inför krigsrätt till att lämnas ensamma i ingenmanslan för att dö i korseld. En flickvän till en av männen, erhåller information om sin fästman.


En långvarig förlovning bygger på Sebastien Japrisots roman Den ödesdigra söndagen och utspelar sig i första världskrigets dystra skyttegravar.

Jeunet har tonat ned sin älsklingsskådespelerskas bokmärkesängelkvalitet genom att göra henne halt. En episk berättelse om Mathildes hoppfulla och outtröttliga sökande efter sin fästman, som uppges saknad i kriget under tveksamma omständigheter. Hon vidtar därför sina egna efterforskningar kring vad som verkligen hände med de fem dödsdömda soldaterna. Detta leder henne till en härva av korruption inom den franska militären och en förväxling av identiteter på döda soldater.


Till slut får hon reda på sanningen - Manech har vårdats av en kvinna som förlorat sin son i kriget. Personporträtten är varmt och skickligt skildrade, och många av skådespelarna känns igen från tidigare filmer signerade monsieur Jeanut. Vodeville söker hos alla filmtjänster åt dig.

Fem unga män skjuter sig själva i ett desperat försök att undkomma ödet på fronten. Audrey Tautous karaktärer Amelie och Mathilde påminner en del om varandra. De är båda söta, lite naiva, men bestämda unga kvinnor. Det glömmer man dock när det blir spännande och när den betagande storyn tar över. Det är en berättelse om Mathildes hoppfulla och outtröttliga sökande efter sin fästman, som uppges saknad i kriget under tveksamma omständigheter.


Se filmer online på Viaplay. Jean-Pierre Jeunet är bra på två saker: Intressanta handlingar och visuella effekter. Med enorm fingerkänsla gör han en historia som blandar krigsfilm och romantisk detektivhistoria och gör det till en självklar kombination.


Där möter vi det unga paret Mathilde och Manech som är förälskade och lyckliga tills Manech blir inkallad i armén. Fascinerande skådespelare, fina detaljer och oväntade vändningar, skriver vår recensent om denna film. Resultatet blir en sentimental film som inte vet vart den är på väg. Alltså en krigsfilm med en kärlekshistoria och lidande och död. Handlingen utspelar sig under första världskriget.


Jag ser fram emot att se den! Hoppas det inte blir lika uselt väder som igår.

Det blev tyvärr ingen avslutning på Allsångskul. En före detta sergeant talar helt i onödan om att Manech dog i ingenmansland på en strand kallad Bingo Crepsecule i sällskap med fyra andra män som var dömda till döden för att har orsakat sig själva skada. Hennes väg framåt är full av motgångar men Mathilde är inte rädd. Fem franska soldater döms till döden av en militärdomstol för att ha stympat sig själva i hopp om att undkomma krigets fasor.


Bland de olyckliga fem finns en ung fiskarson. Vedergällningen med Svenska Deckarakademins pris för bästa utländska deckare. Fästmön till en av männen får plötsligt information som leder henne att tro att hennes pojkvän på något sätt kan ha undgått sitt föreskrivna öde.


Intrigen drivs fram av en detektivhistoria. Påfrestande för gamla Amelie-beundrare, men snart väntar en makalös saga om tro, hopp och kärlek av mest okuvliga sort. En Långvarig Förlovning DVD-filmer - visar omdömen från användare. Objektiva prisjämförelser. Gå till gamla Prisjakt.


Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Streama direkt på hemsidan, via Chromecast till din TV eller ladda ner och titta offline i vår app!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg