torsdag 4 februari 2016

Foster vecka 30

Gravid vecka – din kropp. Du är gravid i vecka och har nu bara veckor kvar. Många av de graviditetssymptom som var vanliga under den första tiden kommer nu tillbaka. Det är vanligt att du har ömma bröst, att du känner dig trött och du behöver säkert gå på toaletten och kissa hela tiden. Just nu väger fostret ungefär kilogram.


Från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster.

Det växer mycket och kommer att öka med ungefär 1– 2gram i veckan fram till förlossningen. Fostret är omkring centimeter långt. Gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Längd och vikt hos foster under graviditeten. Här hittar du fakta om fostrets vikt- och längdkurvor under alla graviditetens veckor.


I vår tabell kan du enkelt utläsa fostrets längd och vikt för varje vecka som du är gravid. Kolla vilken vecka det är och räkna om datum till veckonummer på Veckonr. Barnet när du är gravid i vecka 30.


När du är gravid i vecka mäter barnet cirka centimeter och kan väga upp till kilo.

Vikten kommer öka med ungefär 2gram i veckan från och med nu men den kan skilja sig mellan olika barn beroende på föräldrarnas gener liksom moderkakans storlek och funktion. I vecka känner du sannolikt av att du är gravid! Sannolikt är du även förstoppad! För många blivande mammor orsakar de där irriterande graviditetshormonerna att den glatta muskulaturen i tjocktarmen latar till sig, vilket gör att du blir förstoppad. Det har fördubblat sin vikt på veckor.


Lungorna är inte tillräckligt utvecklade, men fostret kan överleva om det föds nu, även om det ofta är förbundet med ganska många komplikationer och risken för att det inte kommer att kunna klara sig är stor. Din kropp börjar nu sannolikt att bli stor och tung. Upp till rabatt i Forster. Sista minuten-erbjudanden. Om 8-veckor kommer du att sitta med ett litet nyfött barn i dina armar!


Jag vet inte ens vart jag ska börja! Igår fick jag veta att jag är gravi i vecka ! Den här veckan väger det runt kilogram. Tidigare har mängden fostervatten ökat.


Tvärt om kan det istället minska lite. Hjärnan fortsätter att utvecklas och får fler och fler rynkor, och lungorna är nu nästan helt färdigutvecklade. När barnet övar sig på att andas riskerar det att få hicka, som upplevs som små ryckningar eller sprittningar i livmodern. Det kommer hända ofta under de kommande veckorna.


Kroppen växer och det bildas mer fett under huden.

Se här (ungefärliga värden) hur stor din bebis i magen är, och hur mycket hen ungefärligt väger, i de olika graviditetsveckorna. Nu kan fostret få in tummen i munnen. Läpparna börjar få en fylligare form.


Från vecka till börjar den gravida kvinnan kunna känna rörelser från fostret. Efter graviditetsvecka är storleken på fostret mer beroende av arvsanlag än tidigare och skillnaden i storlek hos olika foster ökar efter denna vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg