onsdag 6 februari 2019

Rwanda idag

Idag styr tutsierna åter, precis som under kolonialtiden när tyskar och belgare favoriserade minoriteten. Cirka en miljon människor mördades och över två miljoner flydde. Människor ur den folkgrupp som kallas tutsier mördades av människor som tillhör folkgruppen som kallas hutuer.


FN och västvärlden har kritiserats för att vi inte agerade för att stoppa. Under 1dagar mördades upp emot en miljon människor i ett av de blodigaste folkmorden världen skådat.

Men ur askan reste sig en nation med blicken fäst stadigt framåt, som lyft en miljon invånare ur fattigdom och uppvisat en makalös ekonomisk tillväxt. Trots det är regeringen missnöjd. Rwanda var ett land slaget i spillror. De största exportinkomsterna kommer från kaffe och te. Demokratin är dock mycket svag.


Landet saknar en organiserad politisk opposition och har ett svagt civilt samhälle. Deras förhållanden skiftar, vissa har blivit adopterade, vissa går på gatan medans andra har hittat något hus att bo i.

I de fallen får oftast ett av de äldre barnen i skaran rollen som mamma och mister sin barndom för att försäkra de andras. Bakom konflikten låg en gammal maktkamp mellan hutuer och tutsier, de två största folkgrupperna i landet där hutuerna utgjorde en mycket stor majoritet. De flesta av landets hutuer mobiliserades av den dåvarande huturegimen. Det var dock ingen belgisk koloni. Strategierna befäster Sveriges starka engagemang för utvecklingen i Stora sjöregionen och stakar ut biståndets inriktning för de kommande fem åren.


Vi är en svensk community som lyfter fram positiva nyheter, personer som inspirerar och goda företeelser. Godhet föder godhet och alla behöver få ta del av det. Men allt började redan långt tidigare, under det senaste århundradet har tutsierna och hutuerna kämpat om att styra landet. I morgon kommer reportage nummer två.


Ni hittar länkarna till dem här under – första länken idag , andra i morgon. De kommer naturligtvis också att delas och spridas via våra sociala medier. Streama senaste nyheterna från Sverige och världen. Se Rapport, Aktuellt, dina lokala nyheter och väder online, samt livestreamade nyhetshändelser, analyser och. Dominique Mukunzi lärde känna Läkare Utan Gränser som en organisation som ger sjukvård och hjälp till människor som flytt undan våldet.


Det inspirerade och motiverade henne att utbilda sig till apotekare, och idag är han en del av vårt team. Man blev helt enkelt tutsi om man tjänade mycket pengar och hade råd att ha mycket boskap.

Kommissionens har haft mandat att granska anklagelser om att Frankrike utbildade och beväpnade de styrkor som var ansvariga för massakrerna för att sedan hjälpa dem att fly. Our country is full of beauty and managing to explore it all is easy, thanks to an excellent road network linking the core areas. Den länk som du har klickat på finns inte längre. Bristande hygien, dålig juverhälsa och penicillinresistenta bakterier är stora problem.


Idag är den östliga delen av Kongo som plågas av återkommande väpnade konflikter, humanitära kriser och grova brott mot mänskliga rättigheter. Kabila nu sitter som president på överti något som är i strid mot grundlagen, är en av flera faktorer som gör Kongo till ett fortsatt oroligt land. Idag varnar UNHCR för det sexuella våldet som brukas som vapen mot rohingyierna i Myanmar som förföljs av statsmakten i Burma och mot yazidierna i Afghanistan som förföljs av IS.


Burundian refugee locations Eastern Province. Förra året vann Kagame presidentvalet med nästan procent av rösterna. Om folkmord kan ske idag ? Om man ser globalt sätt så ja. Det finns många stater i världen med bräckliga demokratiska strukturer eller rent av militärstyrda eller diktatoriskt styrda stater där sådant skulle kunna hända.


Det finns redan idag som du säger många minoriteter som blir förföljda. TV tablå SVT på SVTjust nu, idag , igår och hela veckan. SVT även Kanal eller tvåan, är en av flera svenska kanaler som ingår i Sveriges Television. Eleven syftar till at.


I vår kalender med temadagar har vi samlat samtliga, för oss kända, datum för de temadagar som uppmärksammas eller firas runt om i Sverige. SVT:s nyhetstjänst med nyheter från hela Sverige och världen inom kultur, sport, opinion och väder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg