torsdag 1 mars 2018

Barn som slåss 6 år

Efter den lugna 5-årstiden kommer -årstiden som är betydligt stormigare. Det är som om barnet får en stark oro i både kroppen och i själen. Känslolivet åker berg- och dalbana.


Många får psykosomatiska symtom, ont i magen är till exempel mycket vanligt. Det som barnet nyss klarade bra kan helt plötsligt bli svårt igen.

Att till exempel hälla dryck från en tillbringare till ett glas kan bli svårt utan att spilla. Det är en naturlig del i utvecklingen och beror inte på att barnet är slarvig. Känns som om jag har en minitonåring hemma. Jag lever själv med henne.


Det som gör mig frustrerad är när hon får sina utbrott. Från det ena till det andra så slår det över. Det svärs, även de allra grövsta svordomar, pekar finger, slåss , sparkas.


Varför har barn sexårstrots?

Mognaden som kommer vid - års ålder för med sig en önskan om att bestämma mer själv, något man inte alltid kan. Tänk på att denna förändring inte bara är påfrestande för dig som förälder, utan även för barnet. Både jag och hans pappa förbereder, förutser, pratar, umgås mycket med honom, går på möten med skolan och läser böcker (”Explosiva barn ” av Ross Greene).


Min största fundering som mamma just nu är hur jag ska möta honom efter dessa slag och sparkar, när han ligger blek och ledsen. Ett barn som växer upp i en familj där de alltid får styra och ställa för att föräldrarna inte vågar säga ifrån blir ofta egocentriska och kan ibland också bli översittare. De gör inte saker tvärtemot för att kolla om gränserna håller, eller var gränserna går.


Barn under tre år trotsar inte. Samtidigt är inte alla barn aggressiva. Han är orolig över att det fortfarande råder en syn på våld hos barn som något naturligt förekommande och något man kan bortse från. Har läst kommentarerna men inget stämmer in på henne. De flesta beskriver nämligen sina barn som slåss som att de varit intensiva redan från början.


Hon är inte ett intensivt barn. Första barnet är otroligt följsamt (på gott och ont). Andra barnet har en starkare vilja. Visst kan jag väl känna igen att andra barnet har gått igenom något i 2-årsåldern och första barnet , som är år , känns som en liten tonåring emellanåt. Det senaste året har han förändrats och blivit väldigt ja kort o gott Jobbig!


Det har nästan gått som i skov under våren.

Bra dagar dåliga dagar, och ganska tydligen kunde vi se att det gick 1-veckors perioder. Nu i höst, senaste 5- veckorna har det bara dalat stuprakt ner. Det allra jobbigaste är att han slåss. Metoden går ut på att undvika att konflikter uppstår – men inte genom att alltid låta barnet få som det vill. I stället försöker man förstå vad som orsak­ ar konflikter, och hitta lösningar som fungerar både för barnet och de vuxna.


NU e ju alla barn olika, men min flicka är innerst inne ganska känslig. Så ibland när hon slåss låtsas jag att jag blir ledsen (gråter) och förklarar att när du slåss blir mamma jätte ledsen, precis som när någon slår dig. Man kan ha två lugna barn som anpassar sig bra till varandra. Som inte är konfliktbenägna eller är väldigt olika. Stor åldersskillna en 8–år , kan också göra att bråken uteblir.


Då lär sig barnen om konflikter med sina föräldrar eller kamrater istället, precis som barn som inte har några syskon gör. Successivt kommer språket att utvecklas och när barnet är ca år gammalt kan det, åtminstone förstå, ca 2ord vilket motsvarar ungefär hälften av de ord som en vanlig vardaglig vuxenkonversation bygger på. Vi har en glad och frisk son på drygt tre år. Han har en del utmaningar på förskolan som oroar oss. Vi får snart vårt andra barn och är lite extra oroliga för hur det ska fungera.


Vår son har alltid upplevts som lite annorlunda, redan som bebis avskydde han stökiga miljöer och har legat efter i talet. Slåss du på träningen, låter tränaren dig inte vara med på matchen. Följ med själv till skolan som h8him säger och kolla hur det verkar fungera. Det är jobbigt att ha barnet som slåss och bråkar och det är jobbigt för andra barn och föräldrar att ha ett bråkande och stökande barn.


Ofta blir ju de barnen lite utanför, för ingen vill ju leka med någon som bär sig illa åt eller som är elak och.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg