torsdag 8 februari 2018

Hur känns det i magen vid tidig graviditet

Många är angelägna om att få veta svaret så tidigt som möjligt, men det är inte alltid lika enkelt att tolka symptomen rätt. En del anser att de känner graviditeten omedelbart, men enligt barnmorskan Tove Nordahl är det inte troligt att man märker en graviditet redan dagarna efter ägglossning. PMS och graviditet kan upplevas rätt likt. Hormonerna rusar i många nygravida kvinnor och man kan känna sig irritera nedstämd eller jättelycklig. Allt inom ett par minuter.


Hur känns det i magen vid tidig graviditet

Det allra säkraste sättet att få reda på om du är gravid är att ta ett graviditetstest, men det visste du såklart redan. Försöker du bli med barn kan de där veckorna innan det är dags att ta testet kännas evighetslånga – och då börjar man gärna leta efter alla tänkbara väldigt tidiga tecken på graviditet. Det mesta har jag haft i lite över en vecka, men tröttheten är ny. Det beror på att graviditeten kan påverka vissa typer av muskler.


Musklerna i magmunnen och tarmarna blir mer avslappnade när du är gravid. Det går långsammare att smälta maten. Det gör att du kan få gaser i magen och rapa och prutta mer än vanligt. Du kan också plötsligt känna dig proppmätt. Det brukar vara det klassiska: illamående, att man känner lukter och smaker annorlunda, att man har ömma bröst, känner trötthet …, säger hon.


En del kan också känna att ”Nu är mensen på gång”, och så kommer den inte – det kan också vara ett tidigt graviditetssymtom. Men alla upplever inte de här symtomen. Sammandragningar under graviditeten. Hur känns sammandragningar? Hur man känner och upplever sammandragningar varierar från kvinna till kvinna.


Läs mer om sammandragningar under graviditeten på. Inuti livmodern har det befruktade ägget ännu ingen koppling till mammans blod utan förser sig själv, med hjälp av gulsäcken, med den näring som behövs fram tills att moderkakan bildats. Redan nu i graviditetsvecka 1-kan du känna av ömmande bröst, illamående och molvärk i magen. Det låter som tidigt för just växtvärksliknande besvär.


Jag är ingen barnmorska, men jag har uppfattat att mensvärksliknande besvär är normala i början av graviditet. Det bästa är naturligtvis att få individuella råd från den du träffar på ultraljudet eller din barnmorska sedan vid inskrivning. Det tar lite tid innan det syns.


När magen visar sig avgörs av en hel del olika faktorer som vi sällan kan påverka. En del kvinnor tycks redan tidigt i graviditeten få en liten mage eller svullna runt livmodern. Trötthet – Tecken ett tidigt tecken på graviditet Många kvinnor känner av en obeskrivlig trötthet tidigt i graviditeten. De stigande hormonerna i kombination med att kroppen arbetar för fullt med allt det nya som händer inuti gör att man kan känna sig utmatta somna tidigare än vanligt och vara allmänt orkeslös.


Hej Livmoderhalsen längd och eventuell förkortning är en viktig parameter vid för tidiga värkar,. Om inget ägg implanterar och inget hCG bildas så märker kroppen det efter några dagar och då sjunker progesteronet (istället för att öka som vid graviditet ) vilket framkallar att livmoderslemhinnan blöder ut för att kunna börja en ny cykel med ett nytt ägg och en ny slemhinna. Ofta känns förvärkar värre mot kvällen, särskilt om du är stressad. Normalt är det inte farligt, men en signal på att du skall ta det lite lugnare i livet, både privat och på arbetet.


Förvärkar är vanligare hos omföderskor än hos förstföderskor. Hur snabbt känner man av graviditet ? Kan jag verkligen känna av graviditet ca en vecka. Jag var inte fullt så tidig men kände det redan och fick reda på att.


Under graviditeten vidgas tarmarna mer än vanligt och arbetar långsammare. Fiberrik kost kan hjälpa. Motion gör också att tarmarna arbetar bättre. Det kan vara bra att veta att för en del gravida kan järntillskott orsaka trög mage.


Det är också bra att dricka mycket vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg