torsdag 15 februari 2018

Är på latin

Latin vid Glosbe, online-lexikon, gratis. Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Roms grundläggning 7f. Kristi födelse är utgångspunkt för den västerländska tideräkningen.


Skillnaden mellan talspråk och skriftspråk i romarriket var redan tidigt stora och accelererade.

Innehåll är baserat på Wiktionarys artiklar. Europa dock främst i skriftspråket. Latin tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen och är idag endast officiellt språk i Vatikanstaten. Trots att Latin är ett utdött språk så används och undervisas Latin på flera skolor och de flesta Europeiska språk baseras mer eller mindre på Latinska alfabetet. Hur säger man tärningen är kastad på latin ? Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst.


Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Ordspråk om Latin och Latinska citat och citat om Latin och Latinska citat - Sveriges största samling ordspråk och citat!

Hej, undrar om någon kan hjälpa mig med texten. Framtiden är din, alternativt: Din är framtiden, på latin Det skall vara till ett smycke till min son. Svenska fågelnamn på latin och engelska kan ibland vara bra att känna till när man pratar med fågelskådare från andra länder eller läser utländsk fågellitteratur. Här är en tabell med de vanligaste svenska fåglarnas namn på svenska, latin och engelska.


Latin är fortfarande det officiella språket på vilket katolska kyrkan ger ut sina officiella handlingar. Påvens encyklikor (rundskrivelser) publiceras på latin , varefter det görs översättningar till de olika folkspråken. Biblia vulgata är den latinska bibeln, som den Romersk-katolska kyrkan utgår ifrån.


Med lärde på latin , läsebok Med lärde på latin , kommentarer Vivat lingua Latina ! Han flyger på sina egna. Mina år på Södra Latin är bland de roligaste jag haft. Då var mitt huvudinstrument harpa och sången hade jag som biinstrument, men eftersom skolan hade en stor öppenhet över instrument- och genregränserna, gavs nästan lika många möjligheter för mig att få sjunga med olika ensembler som att spela. Uttalen är ofta försvenskade i medicinsk praxis. Exempel: atrofí, arachnoidéa, choledóchus, ependy´m mm.


De ord som här finns medtagna är huvudsakligen. Scania är inte bara lastbilar utan även latin för Skåne. Inför årets gala har Södra latin fått kontakt med en musikskola på Haiti som man hoppas kunna utveckla för framtida stöd och samarbete.


Det syftar på den ibland dödsbringande spindeln Svarta Änkan som på latin heter Latrodectus mactans.

Därför är latin ett viktigt fackspråk, som används än idag. För att kunna förstå den europeiska historian, är det viktigt att förstå latin eftersom många äldre texter är skrivna på latin. Artnamn skrivs alltid med liten bokstav, även om det är bildat av namnet på en person som i det senare fallet.


Södra Latins gymnasium är en gammal trivsam skola med mycket atmosfär i väggarna. Här får du vara den du är ! Trots att vi aldrig setts IRL har undertecknad fått blogg-ägarinnans förtroende att bidra till denna humanismens försvarare - Latinbloggen. En kort presentation är kanske på sin plats: Jag är lärare på en gymnasieskola i Borås, där jag undervisar i svenska, svenska som andraspråk, lingvistik och latin. Men här dansar Fridolin!


Sen er son, han är stark, han är fin, och han talar med bönder på böndernas sätt men med lärde män på latin. Träffa elever, lärare, rektorer och studie-och yrkesvägledare som är beredda att svara på frågor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg