måndag 30 december 2019

Stonewallupproret street

Stonewallupproret street

Upproret spreds snart till större delar av gayrörelsen i Greenwich Village. Stonewallupproret var dock inte första gången hbtq-personer hävdade sina rättigheter i USA. Deras strategi var att försöka visa att homosexuella kunde smälta in i samhället och vara som ”alla andra”.


Stonewallupproret street

Från att då vara en rörelse som framför allt lyfte frågor om homosexuell identitet, till att börja lyfta lesbisk identitet och sen inkludera bisexuella och därefter trans- och queerpersoner. I backspegeln är det dock svårt att säga exakt vad protesterna betydde. The police said they had arrived to disperse the bar’s patrons because the Stonewall Inn had violated liquor laws. De första paraderna var politiska protester mot rasism, våld och homofobi, men hade redan från början ett inslag av fest, på samma sätt som de tidiga karnevalerna var upprorets fest.


I New York kallades upproret Frigörelsedagen på Christopher Street eftersom det var där baren Stonewall Inn låg. Idag har vi nya utmaningar som rörelse, men vissa frågor är fortfarande desamma. Fredagsbiten: Idag är det år sedan The Stonewall riots (även kallat Stonewall uprising och the Stonewall rebellion).


Hbtqi-personer tröttnade och slog tillbaka mot polisens trakasserier mot gayställen. I dag samlas HBTQ-ungdomar runt gaykvarteren för att utöva ballroom, en performancebaserad konstform. Ett år senare hölls det första Pride, som därefter spridit sig över världen. I helgen tågar aktivister i bland annat Manilla i Filippinerna, i Istanbul i Turkiet, i flera europeiska huvudstäder, i Medellin i Colombia och i USA. Detta sedan hbtq-rörelsen har räknat hem flera framgångar under de senaste.


Sylvia Riveras feministiska gärning. Detta var inte första gången som gayklubbar trakasserats av polisen i USA, varav flera fått stänga. Den handlar om den snygge Danny, som avslöjas som bög i sin lilla hemstad och tvingas fly till New York.


Där hamnar han direkt i hetluften i de numera världskända gaykvarterer kring Christopher Street i stadsdelen Greenwich Village på nedre Manhattan. Parken med monumentet ligger i området Greenwich Village i New York. Segals monument ligger inom det nationellt registrerade Stonewall National Monument som inkluderar Christopher street och Christopher park mitt emot the Stonewall Inn som var baren där upproret startade. Det var inte första gången gayklubbar trakasserats av polisen. Jag hade till exempel ingen aning om vilken avgörande roll de hemlösa ungdomarna som hängde omkring Christopher Street i närheten spelade, och jag chockerades över utsattheten i deras liv.


Flera hade fått stänga. Jag förväntade mig inte att de var så viktiga i formerandet av det första viktiga motståndet och blev hjältar de här dagarna. Stonewall Inn var en maffiastyrd svartklubb på Christopher Street i Greenwich Village i New York för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Washington Square Park på södra Manhattan. Demonstrationerna fortsatte i flera dagar och spred sig över Greenwich Village.


USA:s förre president Barack Obama har vid flera tillfällen hyllat gayrörelsen och kampen man genomfört. Fotnot: Innehållet i detta inlägg är klippt och klistrat från svenska och engelska och en massa andra webbsidor med en del omskrivningar och egna tillägg. HBTQIA-personer tröttnade och slog tillbaka mot polisens trakasserier. Det är år sedan Stonewallsupproret!


Stonewall Inn vert gjerne skildra som ein fristad for homofile på 60-talet, men baren var òg nedslitt og kjent for å vatna ut drinkane til gjestene. Gus Van Sant regisserar och producerar en kommande miniserie om homosexuellas rättigheter, som spelas in för det amerikanska tv-bolaget ABC.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg