fredag 6 december 2019

Samsjuklighet adhd bipolär

För att undersöka om en patient kan ha ADHD som förklaring till de affektiva symtomen, eller om det föreligger en samsjuklighet mellan bipolär sjukdom och ADHD är det nödvändigt att alltid vid utredning undersöka om patienten haft symptom under barndomen. När dessa problem försvunnit, kan en normal ADHD behandling påbörjas. Om ADHD är kopplat till depression, botar standardbehandlingen ofta båda tillstånden samtidigt. Detta är inte ovanligt.


Vid bipolär sjukdom är samsjuklighet med attention-deficit hyperactivity disorder ( ADHD ) vanligt.

Tidigare studier har visat att samtidig ADHD medför risk för sämre sjukdomsförlopp i den bipolära sjukdomen, exempelvis vad gäller affektiva skov och suicidförsök. Det är mycket vanligt att det finns en samsjuklighet vid psykisk ohälsa. Utmattningssyndrom, för att ta ett bra exempel, leder ofta till depression och ångest. ADHD är ofta kopplat till missbruk, depression, trotssyndrom, beteendestörning, dyslexi, Tourettes syndrom, tvångssyndrom, autismspektrumstörning,. Symtomen vid ADHD förekommer inte episoder på samma sätt, även om symtomen kan påverka olika mycket beroende på omständigheter.


Episoder av uppvarvning och nedstämdhet är i regel kortare vid ADHD än vad som är vanligt vid bipolär sjukdom. Dags att skriva ett inlägg (eller snarare en faktaspäckad text) om det här med ADHD och samsjuklighet (komorbiditet).

Jag har skrivit om detta tidigare i lite olika inlägg, men nu tänkte jag ägna mig lite mer koncentrerat åt det. Och framför allt till det här med kopplingen mellan ADHD och bipolär sjukdom. Tack Tjelsi för inspirationen.


ADHD och förekomsten av andra psykiatriska åkommor som följ anses vara mycket vanligt. Om adhd och bipolär sjukdom förekommer samtidigt så brukar man ofta behandla den bipolära sjukdomen först för att se hur mycket som kvarstår av adhd :n. Personer med schizofreni har ibland även bipolära svängningar och då brukar man sätta diagnosen schizoaffektiv sjukdom. Kan debutera som några av dessa problem – utvecklas senare till bipolär sjukdom.


Därför viktigt att följa utvecklingen. Personer som missbrukar narkotika har i högre grad psykiatrisk problematik än de som missbrukar alkohol. Webbplatsen produceras av Region Stockholm.


Tillståndet förlöper i maniska, hypomana, och depressiva skov och däremellan fritt intervall med varierande inslag av resttillstånd. Vid ett maniskt skov är patienten ofta i behov av heldygnsvår eftersom psykotiska symtom förekommer. Vid samsjuklighet är det extra viktigt med samverkan mellan de olika aktörerna, t. Bipolär sjukdom är ett livslångt tillstånd med hög ärftlighet.


Psykiatrin och Beroendevården. Vi på Forum för Brukarinflytande rekommenderar att man använder SIP= samordnad individuell plan i högre grad än vad man gör idag för att samordna insatserna för personer med samsjuklighet.

Betydande samsjuklighet med flera andra psykiatriska diagnoser som depression, ångestsyndrom, bipolär sjukdom, personlighetsstörning (ffa antisocial resp borderline ), missbruksproblem (dock att autismspektrumtillstånd ofta går med avståndstagande från alkohol och cigaretter). Till exempel ångest och depression. Och även med neuropsykiatriska syndrom, så som ADHD och Tourettes syndrom.


Det kan börja som några av dessa problem och senare utvecklas till bipolär sjukdom. Därtill kommer bipolära spektrumtillstånd (cirka ). Målsättningen med den här dagen är att ge ökade kunskaper om samsjuklighet vid ADHD och bipolaritet. Vi har bjudit in Eleonore Rydén, medicinskt ansvarig överläkare för adhd -mottagningen på Norra Stockholms psykiatri som huvudföreläsare under dagen.


Samsjuklighet med ADHD är vanligt. Eleonore har bland annat disputerat med en avhandling om adhd vid bipolärt syndrom. Vid atopiskt eksem finns en känd samsjuklighet med andra atopiska manifestationer såsom allergisk astma och allergisk rinokonjunktivit, och här tyder mycket på att en defekt hudbarriär kan vara början på det som beskrivs som den atopiska marschen.


Det finns en del likheter mellan vissa formers bipolaritet och ADHD , som gör att folk kan bli feldiagnosticerade. Dessutom finns det en del samsjuklighet mellan tillstånden så att folk har både och. Det man får titta på är dina symtom och se vad som stämmer med ena och vad som stämmer med andra och vad som inte stämmer.


En bloggare på annan bloggportal har skrivit ett bra inlägg som ni kan. Somatisk samsjuklighet är vanligt och man har funnit ökad dödlighet hos personer som vårdats i öppen- eller slutenvård pga personlighetssyndrom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg