fredag 20 december 2019

Sambos skulder

Vi skaffade varsin hyreslägenhet och fortsatte att träffas efter det. Vi hade gemensam vårdnad om våra gemensamma barn,och jag överlät ett barnbidrag till honom. Inom ett år efter separationen beslöt vi att flytta samman igen och har nu bott ihop i drygt ett år.


Min sambo har stora skulder och finns registrerad hos kronofogden. Detta innebär i värsta fall (ifall hennes sambo tagit spelskulden på huset eller ifall sambon inte har annan egendom som täcker skulden ) att skulden kommer att avräknas på din dotters sambos del av samboegendomen i bodelning. Hur kan du skydda dig vid en utmätning av din sambos egendom?

Du kan i syfte att skydda dina tillgångar, spara kvitton och andra handlingar som visar att det är dina tillgångar. På så sätt kan du visa att egendomen tillhör dig, och Kronofogden kan inte utmäta den för din sambos skulder. Ni kommer inte ärva varandras skulder vid bortgång eftersom man inte ärver skulder enligt svensk rätt. Vid dödsfall bildar den avlidnes skulder och tillgångar ett dödsbo.


Det är tillgångarna i dödsboet som ska betala skulderna och det är således inte dödsbodelägarna som är personligt ansvariga för skulderna. Om den efterlevande väljer att begära bodelning, ska värdet av samboegendomen (egendom som förvärvats för sambornas gemensamma bruk) fördelas mellan den efterlevande sambon och den avlidne sambos dödsbo efter avdrag för skulder , se § SamboL. Den del av skulden som nu återstår, 100kr, får inte tas med när din samboegendom ska läggas samman med din sambos egendom (man kan inte gå in med ”minus” i sammanläggningen enligt punkt ovan).


HANS pengar och egendom som ryker - inte ditt.

Men vad många inte tänker på är att skulderna räknas bort från det totala värdet. Om då den ena har betalat sin andel kontant medan den andre lånat till sin andel så kommer den som betalde kontant i praktiken stå för hälften av sin sambos skulder. Anna-Carin Gustafsson ÅströHej.


Det vi bedömmer i skuldsaneringen är om du kan antas ha förmåga att betala dina skulder inom en överskådlig ti d. Om du bor ihop med någon som har skulder tar du inte över den personens skulder. Men skulderna kan ändå påverka din ekonomi, eftersom din inkomst och dina kostnader är en del av hushållets. När vi beräknar vilket belopp vi kan utmäta av din partners eller sambos lön, ingår därför dina uppgifter i beräkningen. Naturligtvis kan detta missbrukas genom att man påstår att all egendom tillhör den sambon som inte står i skuld.


Eftersom det kan vara svårt för kronofogdemyndigheten att bevisa vad som tillhör låntagaren finns det en presumtionsregel som innebär att egendom som påträffas i bostaden antas tillhöra den sambo som står i skuld. Sedan avdrag för skulder gjorts läggs respektive samboegendom samman. Därefter delas värdet.


Från vad samborna äger ska så mycket avräknas att det täcker de skulder som fanns den dag den ena sambon dog. Men om antingen den överlevande eller den avlidne haft skulder som inte är att hänföra till samboegendom ska täckning endast ges ur den egna samboegendomen om betalning inte kan fås ur annan egendom. Förhoppningsvis kommer Er sambo att kunna betala sina lån, men om det inte är så kan en utmätning bli aktuell. Det kan innebära att kronofogdemyndigheten kommer hem till er och tar egendom i beslag. Denna säljer de och använder pengarna till att betala för Er sambos skulder.


Tack för tidigare svar på en juridisk fråga. Bor i villa med min sambo.

Vi har inga gemensamma barn utan tre vuxna barn var. Och skulderna har inte något med dålig koll på ekonomin utan att min sambo blev lurad och stod kvar med alla skulder medan den andre gick helt fri. Har inga gemensamma lån. Det blir aldrig dina skulder , men som någon annan skrev så dra dom mer pengar av partnern som har skulder pga att den har en sambo, det är så det är.


Jag HAR egentligen tillräckligt mycket pengar för att kunna betala min sambos skulder , men BORDE jag det? Värdet av all den egendom som utgör samboegendom utgör en miljon kronor. En dag avlider Helge helt plötsligt. Fråga om omfattningen av sambos skyldighet att lämna uppgifter om tillgångar och skulder.


En sambo har betalat fakturor som avsett den andra sambons egendom som inte var samboegendom men som användes av samborna gemensamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg