onsdag 11 december 2019

Rwanda befolkning

De största exportinkomsterna kommer från kaffe och te. Rwanda har mycket odlingsbar mark, men eftersom befolkningstillväxten är hög och landet är mycket tätbefolkat måste ändå mat importeras. Det är också ett av kontinentens minst urbaniserade länder, där över procent av invånarna bor på landsbygden.


Rwanda är det afrikanska fastlandets tätast befolkade land. Etniskt utgörs befolkningen av en stor majoritet hutuer, en mindre andel tutsier och en liten spillra av pygméfolket twa. Politisk oro i grannländerna samt en dåligt utbyggd infrastruktur har hämmat den ekonomiska tillväxten i Rwanda.

Idag styr tutsierna åter, precis som under kolonialtiden när tyskar och belgare favoriserade minoriteten. Nästan procent av befolkningen lever under det som brukar kallas fattigdomsgränsen. Det här är en lista över länder ordnade efter folkmängd. En kort tid efter självständigheten utsågs Kigali till Rwandas huvudstad.


Det var dock ingen belgisk koloni. Belgiens styre i Rwanda , Burundi och Belgiska Kongo var fläckat av brutalitet och inkompetens. Rwanda ligger i östra Centralafrika, strax söder om ekvatorn, och är till ytan något mindre än Dalarna. Klimatet är varmt och fuktigt på låglandet, medan det är svalare bland bergen.


Mest regn faller mars–april och oktober–december.

Landets huvudstad heter Kigali. I nordvästra delen av Rwanda ligger Virungabergens kedja av vulkaner. I praktiken leds landet av den tidigare tutsigerillan Rwandas patriotiska front (FPR), som segrade i inbördeskriget och satte stopp för blodbadet. Rwanda har haft en positiv utveckling med ökad ekonomisk tillväxt och det mest jämställda parlamentet i världen.


Men fattigdomen är fortfarande utbredd och utmaningarna är särskilt stora för barn och kvinnor. Det finns tre folkgrupper, nämligen hutu, tutsi och twa. For at kunne forstå nogle af de begrundelser, der blev brugt i opfordringen til udslettelsen af en etnisk gruppe, må man først danne sig et indblik i landets historie. Den oprindelige befolkning i Rwanda menes at være twa.


I dag menes det, at de udgør ca. Sveriges befolkning har även förändrats mycket under de senaste dryga hundra åren. Vid den här tiden var nästan procent av befolkningen år eller yngre, medan bara drygt procent var år eller äldre. Konflikten i Rwanda M. Burundi är ett av världens fattigaste länder, vilket som beror på inbördeskrigen på 90-talet och att landet generellt har haft stor politisk och social oro.


Om Rwanda lyckas få bättre utbildning, en ny syn på sexuellt våld och ett bättre säkerhetsnät för både barn och vuxna oavsett kön och erfarenheter kan framtiden. Vi har statistik för över 1olika indikatorer, indelade efter kategori i menyn till vänster på sidan. Här saknas information.


Hjälp gärna till genom att fylla i mer! Lägg till fakta eller kuriosa.

Fattigdomen gör att nödvändiga åtgärder för att skapa en miljömässigt hållbar utveckling inte kan genomföras som önskat. Engelska och swahili är officiella språk, alltså de språk myndigheterna använder. En stor del av invånarna är (av 1ord) Politik. Befolkningen består av många olika afrikanska folk.


Uganda är en republik. I Arusha i Tanzania satte FN upp en brottmålsdomstol och i Rwanda finns en egen domstol för att döma de ansvariga för det blodiga folkmordet. Fakta om landet: I Rwanda livnär sig av befolkningen på jordbruk.


De två största exportvarorna är te och kaffe. På ön Madagaskar, som var obebott under lång ti härstammar majoriteten av befolkning från människor som emigrerat från Indonesien. Under kolonialtiden skedde inflyttning från Europa och Asien till södra Afrika där den icke-svarta befolkningen idag utgör betydande minoritetsgrupper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg