måndag 30 december 2019

Stonewallupproret 1969

Upproret spreds snart till större delar av gayrörelsen i Greenwich Village. Men Sylvia tyckte att många inom rörelsen struntade i frågor som hon tyckte var viktiga, exempelvis transpersoners rättigheter, fattigdom, hemlöshet, prostitution, våld och rasism. Varför tror ni att det var så?


I samband med razzian kastar den amerikanska aktivisten Marsha P. Manifestation kommer att gå till historien som världens första prideparad och därmed blir en milstolpe för hbtq-rörelsen, för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersonernas rättigheter. Motståndet från barbesökarna blir snart våldsamt och en uppretad folkmassa tar t. Händelserna som följde av razzian kom att påverka både den amerikanska, och den internationella, hbtq-rörelsen. Listen to this episode from PDokumentär on Spotify.


Det blev starten för dagens alla Pride. USA ägnade sig ofta polisen åt att trakassera HBTQ-personer. Detta genom att bland annat arrestera kvinnor som de ansåg klädde sig ”för manligt”. De gjorde även razzior mot gaybarer och det hade pågått en längre period och frustrationen hos de drabbade var stor.


Detta var inte första gången som polisen slog till mot klubbar och barer där homosexuella oftast höll till. Trakasserierna mot homosexuella tillhörde vanligheterna. Danny Winters lämnar sin syster bakom sig och flyr till New York City. Gayrörelsen startade, de homosexuellas frigörelse kom igång. Men många upptäcker att våldet mot homosexuella och förföljelsen av dem som är annorlunda fortsätter.


Att HBTQ-rörelsen fick kraft att agera för allas lika rätt att vara den hen är och älska den hen vill var otroligt viktigt och är, tyvärr, fortfarande något som behövs. Taylor Swift, du är en pärla. Stonewallupproret och den påföljande Priderörelsen är enorm. Under -60-talet var det inte ovanligt att polisen gjorde polisrazzior mot gay-klubbar och barer och trakasserade homosexuella och transpersoner. Den urartade polisrazzian blir starten på ett flera dagar långt upplopp.


Att valet föll på lambda beror enligt den amerikanske ­folkloristen Joseph P Goodwin på dess många betydelser. Men i nuläget är det många i hbtqi-rörelsen som vill exkludera oss. De tycker att vi inte har varit tillräckligt utsatta, att det inte är jobbigt att komma ut ur garderoben som asexuell, att vi inte blir mobbade, utkastade från våra hem, ifrågasatta och våldtagna. Du kanske även är intresserad av följande artiklar: Prideflaggan — här är allt du behöver veta.


Att hbtq-rörelsen fick kraft att agera för allas lika rätt att vara den hen är och älska den hen vill var otroligt viktigt och är, tyvärr, fortfarande något som behövs. Men även där blev de utsatta för polisövergrepp och allmänt förakt. Johnson och Sylvia Rivera.


Stonewallupproret 1969

Läs mer om dem genom att klicka på rumsnamnen nedan. Ett femtontal personer medverkade. Händelsen utvecklades till att andra hbtq-personer, traktens hemlösa och boende i kvarteret samlades utanför och tillsammans började skrika Gay Power! Stenar kastades mot polisen, glas krossades och bråte sattes i brand.


Hbtqi-personer tröttnade och slog tillbaka mot polisens trakasserier mot gayställen. En av dom drivande var Sylvia Rivera, en transaktivist, street queen och människorättskämpe som slogs på barrikaderna för jämlikhet. Barometern Oskarshamns-Tidningen är bäst i inloggat läge - som inloggad prenumerant har du obegränsad tillgång till allt innehåll.


Stonewallupproret 1969

Queer är ett begrepp som tidigare varit ett skällsord gentemot någon som varit annorlunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg