onsdag 11 december 2019

Rwanda folkmord orsaker

De ansvariga för detta blodbad anses främst vara hutuer, ledda av det kristdemokratiska regeringspartiet MRN och hutunationalistiska milisgrupper som stöddes av ledande personer inom regeringen och militären. Cirka en miljon människor mördades och över två miljoner flydde. Människor ur den folkgrupp som kallas tutsier mördades av människor som tillhör folkgruppen som kallas hutuer.


FN och västvärlden har kritiserats för att vi inte agerade för att stoppa. Milisgruppen Interahamwe beväpnade sig och planerade noggrant inför det kommande folkmordet i Rwanda. När folkmordet inleddes återupptog RPF kriget mot Rwandas regering.

Modul I: Orsaker till väpnade konflikter A, 5p. Great Lakes Region i mellersta delen av östra Afrika. Kolonin följde dock traditionella gränser. Efter folkmordet gjorde FN ett antal åtgärder, bland annat gjorde de en plan för att förhindra framtida folkmord och de har även en specialrådgivare vars uppgift är att rapportera till säkerhetsrådet om någon region kan vara hotat av ett folkmord.


Tutsi dominerade ekonomiskt. Det blev startskottet för ett folkmord som varade i hundra dagar. Materialet ger en inblick i vad som hände, med syfte att förstå lite mer av det som egentligen inte kan förstås. Tecknen fanns där i god ti men omvärlden valde medvetet att ignorera det som pågick.


SvD:s Gunilla von Hall var där.

Den april blev Rwandas president Juvénal Habyarimanas ? Kigali, Rwandas huvudstad. På bara tre månader dödas nästan en miljon människor. Rwanda föll ihop i inbördeskrig och folkmord. Ambitionen med uppsatsen är att ge en bakgrundsbild kring möjliga orsaker till konflikten i Rwanda. Därför är konkurrensen om jordbruksmark stor, speciellt mellan grupperna hutuer och tutsier.


Hon menar att det är bra att Finland kommer i kontakt med folkmordet för att skaffa sig kunskap. Det är inte många hjältar som finns i detta hemska folkmord , men man kan nämna Romea Dallaire från FN och Paul Rusespagina från Hotell. Denna händelse räknas som ett av världens värsta folkmord.


Här samlar vi alla artiklar om Folkmordet i Rwanda. Belgien drog snabbt tillbaka hela sin kontingent efter de första förlusterna och FN:s säkerhetsråd antog den april en resolution att lämna Rwanda. Endast 2FN-soldater blev kvar i landet. Att granne kunde ta död på granne.


När jag möter människor och hör deras historier så är det svårt att ta in det, säger säkerhetsexperten Dag Bohlin och skakar på huvudet. Gör en tankekarta över orsaker : vilka aktörerna är, utlösande faktor, förlopp och direkta konsekvenser på kort sikt, för folkmordet i Rwanda. Vad gjordes och kunde ha gjorts för att förbättra situationen?


Metod Jag ska undersöka framförallt vad som hände under folkmordet och vilka aktörer som var inblandade. Folkmord till följd av etniska eller etnopolitiska konflikter – massmord på vissa grupper i samband eller som följd av självständighet efter kolonialism – till exempel folkmordet i Rwanda. Folkmord på minoritetsgrupper – till exempel förintelsen, folkmordet på armenierna, och enligt vissa, Kinas övergrepp mot tibetaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg