fredag 20 december 2019

Ta över förstahandskontrakt

Vi samlar alla hyresannonser - också de från privata hyresvärdar utan kö. Behöver du snabbt hitta en bostad? Förstahandskontraktet ska överlåtas till en närstående. Som närstående menas i första hand familjemedlemmar som föräldrar, barn, syskon och sambor.


Du har bott tillsammans med den som ska ta över förstahandskontraktet. Ja, det är möjligt att ta över ett förstahandskontrakt från närstående som du har bott tillsammans med under minst tre års tid.

Då är det dina föräldrar som ska prata med hyresvärden om detta. Går hyresvärden inte med på saken kan ni överklaga detta till hyresnämnden. Fick du automatiskt ett förstahandskontrakt även fast hyresvärden vägrat ge dig ett? Inneboende har ingen rätt att få ta över en lägenhet, om inte hyresvärden frivilligt går med på det.


Du har alltså inte rätt till ett förstahandskontrakt och ett sådant har inte automatiskt gått över på dig. Du har ingen laglig rätt att ta över ett förstahandskontrakt som andrahandshyresgäst. Men om förstahandshyresgästen inte längre är intresserad av att flytta tillbaka till lägenheten kan du försöka förhandla med hyresvärden om att ta över kontrakten. Vem vet, värden kanske kan gå med på att du tar över lägenheten.


Hej, jag har en fråga om att ta över förstahandskontrakt.

Jag och min sambo har precis fått en förstahandslägenhet. Kraven är att den som ska ta över lägenheten ska ha haft gemensamt hushåll med hyresgästen under en längre tid men den som ska ta över måste även vara skötsam och klara av att betala. Man kan aldrig ta över någon annans kontrakt, utan den som har kontraktet måste alltid säga upp det om personen inte ska bo där längre.


Sen är det fritt fram för alla att söka lägenheten på nytt. En kvinna bor i den hyreslägenhet hon har förstahandskontrakt på. Hyreslagen § - ett exempel. Och vi har bara bott i lägenheten en månad. Men nu håller vi på göra slut.


Lägenhetens kontrakt står i hans nämn. Jag undrar om jag har rätt att ta över lägenheten. Du har inte någon laglig rätt att ta över ett förstahandskontrakt från någon, även om du t. Endast till sambo eller närstående som man sammanbott med i minst tre år finns möjlighet att ge bort ett förstahandskontrakt. Med närstående menas enligt lagen föräldrar, barn, syskon och andra släktingar.


Gäller det ett avtal för bestämd tid krävs dessutom att hyrestiden löpt ut och hyresvärden inte anmodat hyresgästen att flytta, se ovan. Besittningsskyddet ger dock ingen rätt att ta över förstahandskontraktet utan ger endast rätt till förlängning av andrahandsavtalet. Vi hjälper dig före, under och efter din flytt - skapa en gratis profil idag. Jag har fått en extremt bra möjlighet.


Har fått ett erbjudande att ta över ett förstahandskontrakt till en för mig perfekt lägenhet.

Problemet är att man, som ni förmodligen är väl medvetna om, inte bara kan överlåta förstahandskontrakt. Värden ska ju få sitt. Om du inte redan står i bostadskö så borde du ställa dig direkt. Detta är viktigt även om du är sambo med någon, man vet aldrig när en relation tar slut och det är inte heller säkert att du får ta över kontraktet om din partner avlider.


Om du söker hyresrätt i Stockholm är det Bostadsförmedlingens kö som gäller. Detta är bara möjligt när förstahandshyresgästens avtal har upphört och fastighetsägaren väljer att teckna avtal med just den som har hyrt lägenheten i andra hand. Detta är egentligen en självklarhet, men många är eller har varit sambo utan en tanke på den saken.


Oavsett vem som står på kontraktet bör båda stå i bostadskö. Det är till exempel inte säkert att du får ta över kontraktet om ni separerar eller om din partner avlider. Steg 1: Kontakta hyresvärden skriftligen och fråga om det är okej att sonen tar över förstahandskontraktet. Om hyresvärden säger nej så kan du överklaga hos hyresnämnden. Där kommer du att få rätt eftersom det är en närstående till dig som du bott med i mer än år som skall ta över kontraktet.


Elfsborg kan ta över serieledningen vid seger mot Åtvidaberg och Brommapojkarna har chans att ta sig över kvalstrecket. Machar har heller inte gjort någon hemlighet av att vilja ta över presidentposten. En europeisk bankakut ska ta över banker i kris och bestämma om de ska läggas ner eller räddas. Foto: Angelica Söderberg Hemma hos Troja, år, julpysslas det för fullt varje år, från tomtar och änglar till klassiska smällkarameller. Bror får inte ta över sin systers hyreskontrakt.


När den 31-åriga kvinnan köpte en bostadsrätt ville hon överlåta sin hyresrätt på John Ericssons väg i Malmö till sin bror som hon delat lägenheten med i två år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg