torsdag 5 december 2019

Ryska marinen i östersjön

Trots denna förstärkning led ryssarna ett stort nederlag vid Tsushima. I dag börjar den uppmärksammade ryska marinövningen i Östersjön där också stridsfartyg från Kina kommer att medverka. Det är första gången som kinesiska örlogsfartyg samövar med ryska i Östersjön och det ska ses som en signal till Nato och andra västländer från både Ryssland och Kina. Under dagen meddelade The Moscow Times m fl ryska organ att Ryssland dragit igång en större marin övning i Östersjön vid namn ”Ocean Shield”.


Flyg leds om när ryska marinen övar i Östersjön OVANLIG HÄNDELSE En rysk övning i Östersjön kommer under nästa vecka att påverka flygtrafiken över området.

Aldrig varit med om det tidigare, säger Transportstyrelsens talesperson. Egentligen är det inte en särskilt stort övning men det är det faktum att den kinesiska marinen deltar som gör den unik. Sammanlagt ett tiotal fartyg medverkar varav tre kinesiska. Flaggskeppet för dem är en ultramodern robotbestyckad jagare. De ryska fartygen är något mindre, som störst av korvettklass.


Kinas flotta ska medverka i en militärövning med Ryssland i Östersjön. Syftet ska vara att öva på räddningsuppdrag och skydda fraktfartyg på havet.

Ryska fregatter med samma typ av vapen. Tre ryska krigsfartyg av Grigorvich-klass har också Kalibr-vapnet ombor enligt ansedda Janes Defence. De tre ryska fartygen är byggda vid varv i Kaliningrad och har testats i Östersjön. Dessa fregatter har också sin bas vid Svartahavsflottan, men är ibland i Östersjön. Plötsligt har vi fartyg bestyckade med kryssningsrobotar i vårt närområde som dessutom kan laddas med taktiska kärnvapen”, säger en källa inom marinen till tidningen.


Den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad kan vara fartygens destination, men det har ännu inte kommit några officiella kommentarer från den ryska flottan. Nytt landstigningsfartyg testas i Östersjön. Under onsdagen har det också kommit rapporter om att den ryska marinen påbörjat de avslutande testerna av det nya landstigningsfartyget Ivan Gren, som har kapacitet att ta med sig stridsvagnar eller ett 40-tal andra stridsfordon in till fientlig kust. Testerna görs i Östersjön , enligt Tass. Området som spärras för flygtrafik är ungefär lika stort som Bornholm och ligger mitt i Östersjön , mil från Blekinge.


Den april genomför den ryska marinen nya övningar utanför Blekinge. Fartygsgruppen består av atomubåten Smolensk (Oscar II-klass), robotkryssaren Marshal Ustinov (Slava-klass), robotjagaren Severomorsk (Udaloy-klass) samt bärgningsfartyget Vikr (Sliva-klass). Länkar till tidigare delar:del del 2del.


OVANLIG HÄNDELSE 1OVANLIG HÄNDELSE En rysk övning i Östersjön kommer under nästa vecka att påverka flygtrafiken över området. Nya ryska korvetter till Östersjön visar på Aftonbladets okunskap inom försvar Allt man visar är dock att Aftonbladet har stora kunskapsluckor inom försvar, då Sverige redan låg inom räckvidd för Kalibr-kryssningsrobotar hos Norra flottan, utan möjlighet att bita tillbaka.

I dag måndag inleds den uppmärksammade rysk -kinesiska marinmanövern på Östersjön. Det avslöjas inte var exakt fartygen kommer att röra sig. Stor militärövning i södra skärgården. Vi kan se att det ryska uppträdandet i Östersjön har förändrat sin karaktär de senaste två åren.


Transportstyrelsen har fått informationen från den ryska marinen , eftersom den här delen av luftrummet över Östersjön ingår i det som kallas svensk flyginformationsregion. Därmed är det svenska myndigheter som ska informera luftfarten. Här passerar normalt många flygplan. Enligt informationen från den ryska marinen kan ett område 20.


De båda huvudaktörerna i Östersjön , Tyskland och Rysslan såg båda stora fördelar i att använda mängder med minor i sin krigföring. Rysslands örlogsflotta, som till stora delar hade utplånats under rysk -japanska kriget, hade ännu inte hunnit återuppbyggas. Den ryska flottan inledde på onsdag morgon en omfattande övning i Östersjön som har lett till varningar till både fartyg och flygtrafik i området. Ryssland har gett en varning om att örlogsfartyg kommer att skjuta skarpt med luftvärnsrobotar under övningen.


Vi har noterat att Ryssland och Kina för första gången ska genomföra en marin övning i Östersjön. Vi har fått information om detta och följer naturligtvis utvecklingen. Vi förutsätter att öppenhet och transparens är det som gäller vid genomförandet av övningen. Försvarsmakten är väl medvetna om den rysk -kinesiska övningen. Många länder har ökat sin militära aktivitet på Östersjön senaste tiden.


Särskilt den ryska marinen kommer i dag allt närmare de svenska fartygen. Sänkte marinen fler ubåtar än den ryska som sänktes utanför Västervik (förutsatt att den verkligen blev sänkt, men fakta visar det)?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg