onsdag 30 augusti 2017

Material till kompistema

En affisch där barngruppen tillsammans kan komma fram till saker man kan göra för att vara en bra kompis. Gruppen fyller sin egen kompis-luva med innehåll. Ni kan använda de småbilder som finns här nedan, men kanske ska barnen själva få fundera innan dessa visas. Småbilderna kan klippas ut och klistras upp i luvan.


Innan du laddar ner Smidigare, Smartare, Snällare - nya material för ett samhälle med hållbar utveckling så behöver du ange detta: Jag vill gärna få tips om relevanta skolmaterial och få möjlighet att tycka till i intressanta undersökningar.

Jag som ansvarar för Lektionsbanken heter Fredrik Sandström och är lärare i svenska åk 7-på Gäddgårdsskolan i Arboga. Magnus Cederlöf, fritidslärare på Slagstaskolan i Eskilstuna, bidrar med tips till fritidshemmet på sajten. Många lärare, bland annat Anna Kindberg i Uddevalla, hjälper till med att kvalitetssäkra publicerade tips. I förskolan används pedagogiskt material som kan innebära de mest skilda saker som barnet upplever stimulerande. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd och stimulans, ska ges möjlighet att välja material som är utformat med hänsyn till behov och förutsättningar för att utvecklas så långt som möjligt.


De bästa idéerna för kompisveckan kommer från barnen och de unga själva. På denna sida har vi ändå sammanställt idéer som redan har förverkligats under. Jag är en änglamamma till min lilla dotter Ida och jag är mamma till min underbara dotter Tilde.

Familjen är mitt allt. Här på bloggen så kommer jag att dela med mig av mitt material som jag har i arbetet. Och så kommer det en liten dikt då och då också. Hoppas att ni kommer att trivas här på min blogg.


Boken handlar om kompisrelationer och hur man ska vara mot varandra. Boken är bra att använda om man t ex ska ha ett kompistema. Ett boktips är boken Maskerad. Bamse kan hjälpa till att lösa konflikter. Hos UD finns en lättläst skrift om Barnkonventionen som man kan ladda ner.


Till mellanmål åt vi hemabakade nallebröd och smaskade på goda cupcakes som ett barn bjöd på. Utforska madeleineolehovs anslagstavla Kompistema på Pinterest. Visa fler idéer om Förskoleidéer, Skolprylar och Skolstart. De provar varandras sätt att leva och får förståelse för det.


Till slut kommer de fram till att de kan vara vänner i alla fall. När man läst boken kan man prata om hur vi i gruppen är olika, några tycker si och några tycker så. Det har hänt att barn låtit som anden och ugglan när de bråkat.

Handledningen ger dig som pedagog stöd i hur du kan arbeta med kompisböckerna med syfte att stärka empatin och det sociala samspelet hos barnen. Du får en mängd aktivitetsförslag för varje bok samt även kopieringsunderlag. Handledningen är kopplad till de tio Kompis-böckerna och fungerar både till den gula och den gröna boxen.


Materialet som vi använder heter ”Kompisböckerna” och de är skrivna av Linda Palm. Det finns små sagor i denna serie och vi börjar med boken som heter ”Samarbeta”. Vi börjar med att läsa boken sen är det frågor till som är ett ”diskussionsunderlag”.


Skapande med kompistema i Kulturkatalogen Kulturkatalogen (Västra Götalandsregionens gemensamma samlingsplats för kulturaktiviteter riktade till barn och unga) är nu uppdaterad inför hösten. Här kommer alla mina material finnas att ladda ner! De är gratis men får inte säljas vidare.


Vill du länka till materialen är jag tacksam om du länkar till själva inlägget och inte till pdf-filen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg