torsdag 26 september 2019

Uppblåst mage efter mat

Uppblåst mage efter mat

Adventure Menu säger STOPP till kemiska tillsatser, konserveringsmedel och färgämnen. De flesta av måltiderna är naturligt Glutenfri. Här kan du köpa friluftsmat. Muggar, stekpannor, bestick m. Skotork, strumpor, mössor med mer.


Men en sak har de gemensamt – ofta går det faktiskt att göra något åt besvären. Magproblem är extremt vanligt och en vanlig orsak att söka läkare för, säger läkaren Åsa Vilbäck, ToppHälsas expert. Det är svårt att trappa ner på saltet – särskilt vi nordbord har en förkärlek för salt mat , mycket tack vare våra mattraditioner.


I början kommer maten knappt att smaka något om du inte saltar, men efter bara några dagar vänjer sig dina smaklökar och efter att tag kommer du inte märka någon större skillnad. Följer du däremot mat - och livstilsråden ovan och besvären fortsätter, samtidigt som det även finns andra symptom från mag- och tarmkanalen, bör du uppsöka en läkare. Sådana symptom kan till exempel vara diarré, försämrad aptit och gaser i magen redan på morgonen när du vaknar.


Sund veckomeny Kostråd Superfood Träningskost Vikt. Viktminskningskur Platt mage Kaloriförbränning Motivation Räkna ut bmi Kaloriräknare Räkna ut din förbränning Kaloritabell Recept. Middag Frukost Lunch Nyttiga snacks Bröd Kakor Juice-recept Smoothie Pannkakor Dessert Vegetarisk mat Hälsa. Förebyggande Hjärta Cancer. Gas i magen och i tarmarna är något som alla har.


Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat. Att ha gaser kan göra att magen sväller och att du får ont, men är oftast inte farligt och beror sällan på en allvarlig sjukdom. Ingen lök för dig med uppblåst mage – Ta bort lök, vitlök och bröd under några veckor ur kosten och se hur du mår, säger hon och nämner att det då kan vara värt att pröva fodmap hos en dietist. Tighta åtsittande byxor eller jeans kan ofta kännas obehagligt eller ge magknip när de trycker åt kring en mage som vill ta mer plats. Då kan det underlätta att ha mjuka byxor med resår som kan anpassa sig efter magen.


Man skiljer på två olika typer av uppblåst mage. Synligt utvidgad mage. En orsak till att magen känns gasig och uppblåst kan vara obalans och att matsmältningsenzymerna inte fungerar som de ska. Fungerande matsmältning och en välbalanserad tarmflora bidrar till att magen mår bra och man slipper gaser och ballongmage så det är viktigt att ta hand om sin mage och tarm. När du äter kolhydratrik mat startar en jäsningsprocess i kroppen, med uppsvälld mage som vanlig påföljd.


Brö pasta, men även frukt och mjölk är vanliga källor till problemet. Nu har forskare hittat synliga bevis för IBS i tarmen – kolla här! Svullen mage är oftast ofarligt. Att man faktiskt överätit en period är en sådan. Extra mycket tarminnehåll och fett kring magen kan göra att man ökar en eller ett par centimeter i midjan på bara en vecka.


Det kan då bidra till att magen blir extra hård och uppblåst. Vanligast är förstås att svullen mage har helt ofarliga orsaker. Genom att andas rätt, djupt nere i magen , kan du få diafragman att fungera bättre. Andra orsaker till ballongmage.


Jag har en fråga som främst gäller min mage. Sedan ett år tillbaka har jag märkliga symptom, som ingen tycks kunna ge en vettig diagnos på. Min mage svullnar nämligen upp varje kväll och det ser ut som om jag är i sjätte månaden ungefär.


Uppblåst mage efter mat

Att emellanåt känna sig uppblåst eller irriterad i magen efter att du ätit är inte farligt, men återkommer smärtan ofta bör du fundera över varför och rådfråga läkare. Problem med mage och tarm blir allt vanligare bland svenskar, och ord som ballongmage och gasmage har etablerat sig alltför väl. Det behöver inte alltid vara stress eller sjukdom, det finns massor av mat som gör att magen sväller upp eller gör ont. Lactiplus är ett kosttillskott som innehåller fem miljarder mjölksyrabakterier från sex olika bakteriestammar.


Det fina med det är att det går att påverka. LactiPlus innehåller även vitamin C och selen som. Orsaken till varför magen blir uppblåst och svullen är inte helt klar.


Det kan bero på stress, våra matvanor och brist på motion. Får du även magknip och ett växlande avföringsmönster, där du ibland har förstoppning och ibland diarré, kan den uppblåsta magen bero på så kallad irritabel tjocktarm, IBS. Just problem med magen efter maten blev jag av med genom att följa råden på siten nedan. En annan orsak är den stressade vardag i vilken många av oss lever.


Många gånger blir maten vi äter då inte heller så hälsosam som den borde. Stress leder till oregelbundna måltider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg