torsdag 12 september 2019

Stonewallupproret gatan

Stonewallupproret gatan

Upproret spreds snart till större delar av gayrörelsen i Greenwich Village. Stonewallupproret var dock inte första gången hbtq-personer hävdade sina rättigheter i USA. Deras strategi var att försöka visa att homosexuella kunde smälta in i samhället och vara som ”alla andra”. Känns fantastiskt” Göteborgs pridepara som startade vid på lördagen, bjöd på sång, skratt och dans. Motståndet från barbesökarna blir snart våldsamt och en uppretad folkmassa tar t. Kravallpolisen jagade de dansande revoltörerna nerför gatan bara för att upptäcka en ny linje av dansande och sjungande demonstranter bakom dem.


Stonewallupproret gatan

Den kommande timmen blev en katt- och råttalek mellan poliser och gayaktivister och först framåt tre, fyra-tiden började det bli lugnt på gatorna. I takt med att den vid det här laget så baktalade identitetspolitiken vann mark, flyttades kampen från gator till andra forum. En utveckling som har med andra förändringar att göra – över huvud taget har gatan och torget flyttat inomhus, offentligheten har förändrats de här åren.


Många fann en fristad i gayklubbar som den maffiaägda baren Stonewall Inn. Protesterna och gatuslagsmålen spred sig och fortsatte, dag efter dag, och en kollektiv ilska fick New Yorks gator att koka av aggressiva gatudemonstrationer. Det var då olagligt att vara homosexuell i USA, och det var vanligt att polisen trakasserade, både psykiskt och fysiskt, transpersoner och homosexuella.


Stonewallupproret gatan

Som ung märkte hon själv hur nästintill omöjligt det var att få information om vad det innebär att vara homosexuell, vilket drev henne att viga sitt liv åt att framförallt synliggöra och hjälpa hbtq-personer att organisera sig. Omkring miljoner människor tog sig ut på Londons gator för att delta i och titta på Prideparaden, uppger BBC. Det är den högsta siffran någonsin, enligt arrangörerna. Ett år senare hölls det första Pride, som därefter spridit sig över världen.


Vad som började med att gästerna på gayklubben Stonewall Inn motsatte sig polisens razzior utvecklades till protester mot polistrakasserier över hela USA. I stadsdelen finns New Yorks mest kända gaydistrikt med bl. I Christopher Park finns Gay Liberation Monument med statyer av homosexuella par. Arbetaren besökte Pride Stockholm. Fem stjärnor till pridetåget i Varberg, som firade fem år.


Eftermiddagen med Varberg Pride nådde sin höjdpunkt med bravur och firade kärlek på bästa sätt: högljutt och kompromisslöst. Det var här han växte upp, lite längre ner på gatan bor hans faster, farmor och kusin och bara några kilometer bort båda hans föräldrar. När vi kommer har Benjamin redan fått på sig sina arbetskläder och tänt ett doftljus som sprider en hemtrevlig stämning. Kepsen har han bak och fram.


Hbtqi-personer tröttnade och slog tillbaka mot polisens trakasserier mot gayställen. En av dom drivande var Sylvia Rivera, en transaktivist, street queen och människorättskämpe som slogs på barrikaderna för jämlikhet. Jag står inte bakom allt som sägs och görs under Pride. Men jag kan inte bortse från att Pride handlar om och finns till för människor som både historiskt och i nutid har behandlats fruktansvärt illa.


Om människor som vill kunna gå längs gatan hand i hand med den de älskar. Utan att utsättas för förakt, hot och våld. Till dig som vägrar acceptera homofobiska attacker på gatan eller i sociala medier, till dig som struntar i om det blir dålig stämning i lunchrummet när du säger ifrån om en sexistisk kommentar: tack!


Utan er kommer kampen bara att stå och stampa. Därefter drog de samlade skarorna ut med tända facklor och slagordsförsedda skyltar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg