torsdag 5 september 2019

Spotify ersättning till upphovsmän

T ex ger premiumabonnemanget mer intäkter – men gratisabonnemanget har fler lyssningar. En peng från Stim, som hyser alla upphovsmän , och en peng från skivbolaget som ersätter artisten. Dom stora pengarna finns i kontraktet mellan artisten och skivbolaget där vi snackar om att det finns ett utrymme på att säkert tiodubbla sin del av inkomsterna om man bara kan förhandla.


För streamingtjänster får du ersättning per lyssning när din låt spelats i minst sekunder. Här redovisas några exempel på hur mycket en spelad minut i radio och tv ger i pengar, samt hur mycket en stream i en digital musiktjänst är värd. Förutom artisten kan även låtens producenter, skivbolag och artistens manager vara berättigade till ersättning.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner. You look like someone who appreciates good music.


Listen to all your favourite artists on any device for free or try the Premium trial. Men så är sällan fallet. Visst kan det låta så. Phar i snitt strax under en miljon lyssnare.


Spotify betalar ut för samma mängd lyssningar. Därefter får skivbolagen fördela pengar till artist och upphovsmän enligt de avtal som de själva har.

Dock varierar ersättningen beroende på användares abonnemang. Vi är ett ungt företag som ser vår affärsmodell utvecklas och våra intäkter ökar betydligt månad efter måna hälsar en av grundarna, Daniel Ek. I Sverige betalas ett högre belopp ut per spelning än till exempel i Ukraina. Jag får en ganska detaljerad avräkning med vitt skilda belopp per stream, fast utan att det närmare anges varför det står olika. Ersättningen baseras på i vilket land som låten spelas.


PC som är gratis att ladda ner och använda. För att göra din nerladdning säkrare har vi valt att länka till originalkällan som mjukvarans upphovsmän står för. Då har vi inte räknat in det som i årsredovisningen heter aktierelaterad ersättning. Lägger man till det hamnar den genomsnittliga årslönen på 983.


Upphovsmän vars verk har lästs in som talbok har rätt till ersättning för detta. Alla frågor rörande individuell talboksersättning hänvisas till Administration av Litterära rättigheter i Sverige, ALIS. Begås intrånget uppsåtligen eller av oaktsamhet föreligger även en rätt till ersättning i form av skadestånd.


Dessa skador kan bestå i förluster som försäljningsbortfall, utebliven vinst och marknadsskador. Som upphovsman kan man även vara berättigad till ideellt skadestånd för det personliga obehag intrånget orsakat. Musiken kan också stimulera hjärnan till att hitta nya kreativa idéer.


Det beställs enkelt som en tilläggstjänst till de anställdas företagsabonnemang. Om organisa-tionen inte kräver den ersättnings-skyldige på ersättningen inom tre år efter utgången av det kalenderår då försäljningen ägde rum, är fordringen preskriberad. Största delen av ersättningarna betalas ut till upphovsmännen i september.

Till särskild utredare förordnade chefen för Kultur-departementet, statsrådet Ulvskog, regeringsrådet Marianne Eliason. Det är faktiskt så att den största delen av de pengar ni betalar oss går direkt till artisterna och upphovsmännen bakom musiken. När man som butik, restaurang eller gym använder sig av musik betalar man en ersättning för framförandet, detta görs till Stim och Sami.


Nedan beskrivs de olika parterna som representerar rättigheterna. Svaret beror givetvis på hur uppdelningen mellan artister och skivbolag ser ut. SEK – öre – till artister och skivbolag.


Denna avgift är till för att agera ersättning till upphovsmän som drabbas av inkomstbortfall då privatpersoner enligt upphovsrättslagen har en viss rätt att framställa enskilda exemplar av olika verk för privat bruk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg