måndag 9 september 2019

När fäster ägget efter befruktning

Sex dagar efter befruktning. En del kan uppleva en liten blödning, såkallad ”fästblödning” en vecka efter befruktning. De flesta kommer inte uppleva det. När det befruktade ägget har fästs kallas det för embryo och det händer en rad viktiga saker som gör att din kropp börjar utveckla graviditetssymptom.


Det är troligen denna signal som får kvinnans kropp att ställa om från månatlig menstruationscykel till graviditet. När fäster embryot vid IVF?

IVF (även kallat provrörsbefruktning ) innebär att ägg och spermier möts utanför kroppen, i ett IVF-laboratorium. Om ägget blir befruktat odlas det några dagar och under dessa dagar följer embryologerna som jobbar i labbet, embryots utveckling. När den har passerat äggets hölje så förändras strukturen så att inga fler spermier släpps igenom. Detta sker samma dag eller dagen efter ägglossningen. Ungefär ett dygn efter att ägget befruktats av spermien, delas äggcellen i två celler.


Efter 5-dagar bildar embryot en. Också vid samlag några dagar före ägglossningen kan kvinnan bli gravid. När ägget lossnar från äggstocken fångas det upp av äggledaren.

En del spermier kan nämligen leva uppemot fem dagar efter det att mannen har haft utlösning. Hur går befruktningen till? Befruktning inuti kvinnokroppen sker i äggledaren där ägg och spermier möts och smälter samman.


Det tar cirka en vecka för det befruktade ägget att ta sig till livmodern där det fäster och växer till. Vet att jag sett det någonstanns tidigare men minns inte alls hur lång tid efter. Sen har jag även för mig att man kan få en liten rosaaktig flytning i sambarn med att ägget fäster. Sex till åtta dagar efter befruktningen brukar ägget fastna inne i livmodern. Slemhinnan i livmodern anpassar sig för att ta emot ägget.


Ytan på ägget blir lite klibbig för att ägget ska fastna bra i livmoderns slemhinna. Några timmar efter att kärnorna smält samman delar sig ägget för första gången. Denna implantationsblödning sker ca. En del upplever även ökade flytningar under graviditeten.


Orsaken till det är att slidväggen blir tjockare nästan direkt efter befruktning. Hur lång tid efter själva befruktningen , fäster ägget i livmodern? Kände nåt idag, som kändes ung.


När ett ägg är moget lossnar det från äggstocken och fångas upp av äggledaren. Det lossnar ungefär ett ägg i månaden. I äggledaren kan ägget bli befruktat av en spermie.

Spermier kan överleva i äggledarna i cirka fem dygn. De kan vänta in ett ägg. Provrörsbefruktning eller IVF betyder att ägg hämtas från kvinnans äggstockar efter hormonbehandling och befruktas med mannens spermier.


Det befruktade ägget överförs sedan till livmodern där det i bästa fall fäster vid livmoderns slemhinna. Mellan 0-tim efter ägguttaget skall äggen befruktas, vilket motsvarar en naturlig befruktning. Embryona börjar nu att dela på sig, först till 2-celligt, sen till 4-celligt osv. Sädescellerna når fram till ägget utifrån och en spermie tränger in.


Det som ska bli ett barn kallas i början morula (latin för mullbär!) och är inte större än udden på en knappnål. I vissa fall kan man känna när blastocysten borrar in sig i livmoderslemhinnan, men man kan absolut inte känna när ägget släpper in spermien eftersom varken ägget eller spermien är en del av kvinnans organ. Så känner man något tidigare än dagar efter ägglossningen så har det som sagt inget med graviditeten att göra.


Oftast är det så att känner man av en graviditet så syns den på graviditetstesten. Har man passerat mensdatumet så ska det synas tydligt på test. Det enda jag kan råda dig till är att vänta en vecka och om mensen inte har kommit så får du testa igen. Tråkigt men sant, man vill ju.


Direkt efter befruktningen börjar ägget att dela sig. När det fastnar i livmoderslemhinnan fortsätter celldelningen i hög hastighet. Gulkroppen, som genom att tillverka gulkroppshormon får livmoderslemhinnan att växa, skrumpnar inte som den annars hade gjort, utan fortsätter att bilda hormon.


Kläckningen sker på ungefär den 6:e dagen efter befruktningen genom att ägget ändrar form så att skalet går sönder, dessutom finns det enzymer i livmodern som hjälper att bryta ner skalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg