Effektiv hjälp för ökad självkänsla Endast 2kr. Prestationsbaserad självkänsla. Det är vanligt att man vid låg självkänsla har en så kallad prestationsbaserad självkänsla som påverkas just av hur man presterar och vad dessa prestationer får för erkännande av andra. En sådan självkänsla kan göra en överdrivet sårbar för kritik och andras åsikter.
Arbetsnarkoman, duktig-flicka, prestationsprinsessa – många är namnen på ett vanligt och omtalat fenomen idag – ivern att prestera och att vara duktig. För vissa är den så stor att den blir till ett problem. Då spökar i många fall en bristande självkänsla -eller bättre uttryckt- en prestationsbaserad självkänsla i bakgrunden. Vi kan titta på hur en sådan person kan tänka bete sig, så blir det lite mer användbart. Värt att notera är att många klienter som har ett bra självförtroende inom flera områden ändå lider sviktande självkänsla med ett starkt bekräftelsebehov (beroende av både prestationer och andras gillande).
Självkänsla , självförtroende och självbild är olika begrepp som handlar om dina känslor för dig själv, vad du tror att du klarar av och vem du tycker att du är. Det finns flera saker som du kan göra för att se mer positivt på dig själv och öka din självkänsla. Vad många kanske inte vet är att den prestationsbaserade självkänslan är den faktorn som är starkast när det gäller utmattningssyndrom utav stress på jobbet, stress privat och prestationsbaserad självkänsla. Drivkraften är ofta att visa sig duktig för sig själv och för andra.
Det innebär att prestationerna är avgörande för ditt eget värde. Om du gör bra ifrån dig och får andras erkännande eller gillande (tex. föräldrar, lärare ,vänner eller chef) duger du för stunden. Denna form av självkänsla bygger på en bristfällig inre, grundläggande självkänsla vilken kompenseras med att skaffa självkänsla utifrån genom prestationer. Detta skapar ett sårbart och dysfunktionellt beteende som kan leda till utbrändhet om det pågår under lång tid utan återhämtning. Du tycker inte att du duger som du är, utan får ditt värde av att klara av vissa uppgifter på ett bra sätt.
Många har en så kallad prestationsbaserad självkänsla , som är beroende av andras beröm. Man kan pressa sig ohälsosamt hårt för att få andras erkännande, och när det uteblir drabbas man av självförakt. Ett bra exempel på en per-son med den sortens självkänsla är Leonard Ze-lig, ”den mänskliga kameleonten”, huvudperson i Woody Allens fi lm ”Zelig” (se bilden ovan). En variant av självkänsla som är beroende av andras gillande är ”överanpassning”. Det finns ett begrepp som heter prestationsinriktad självkänsla PBS (framtaget av psykologen och forskaren Lennart Hallsten på Karolinska Institutet) vilket innebär att man har en låg självkänsla som är prestationsbaserad.
Självkänslan påverkas av vad man presterar och hur prestationerna erkänns av andra. En prestationsbaserad självkänsla innebär att upplevelsen av det egna värdet är starkt kopplad till de egna prestatio-nerna och grundar sig i en oro att inte duga, ett person-lighetsdrag som är mer vanligt bland kvinnor. En individ med hög prestationsbaserad självkänsla får sin självaktning genom att prestera bra. ENKÄT och 3: Om du ligger över poäng så har du vad man kallar för prestationsbaserad självkänsla. Vad detta innebär kommer vi att skriva om i våra kommande artiklar.
Självkänsla eller självuppfattning är den självkännedom som handlar om uppfattningen man har om sig själv och den man är. En svag självkänsla kan både vara att under- och överskatta sin person eller kapacitet, och behöver hållas isär från begreppet självförtroende som har med prestationer att göra. Låg självkänsla och att stanna kvar i en relation. En del personer med låg självkänsla stannar ibland kvar i en relation därför att de ’tycker synd om sin partner om de gör slut’.
Att stanna kvar i en relation för att vi tycker synd om någon är bara en egoistisk handling och ett tecken på låg självkänsla. Det senare gav underlag för begreppet prestationsbaserad självkänsla (PBS), behovet av att prestera bra för att i egna ögon ha ett värde. Ett exempel kan vara att du känner ett inre tvång att göra bättre ifrån dig än dina kollegor för att känna att du duger.
Ett annat exempel på att du har en prestationsbaserad självkänsla kan vara att du ofta tar på dig roller som är viktiga, till exempel viktiga för samhället, och tar dig an dem med stort engagemang.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.